Τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων και αναμένεται να ανακουφίσουν άμεσα την αγορά και να ελαφρύνουν τα υψηλά κόστη των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ότι η κρίση και η ύφεση δοκιμάζουν τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Η μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός της ρευστότητας, η πίεση των καθημερινών λειτουργικών εξόδων, λειτουργούν σαν θηλιά για τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Γι\’ αυτό το λόγο, δεν μένουμε αδρανείς ούτε αρκούμαστε στη χάραξη μεσομακροπρόθεσμων στρατηγικών σχεδίων για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και παρουσίασε τις τρεις ρυθμίσεις που αφορούν την επαγγελματική στέγη και ιδιαίτερα τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων:

1) Δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών για την αναπροσαρμογή εμπορικών μισθωμάτων.

2) «Πάγωμα» των ενοικίων για 5 χρόνια στα θέατρα και τους κινηματογράφους.

3) Μείωση κατά 20% στα ενοίκια ξενοδοχείων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια.

Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ανακουφίσουν άμεσα τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθώς 7 στις 10 στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα και γραφεία και το κόστος μάλιστα της μίσθωσης αποτελεί το 20% – 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης.

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών επιτυγχάνεται με μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία λίγων μόλις εβδομάδων (1 μήνας), η γρήγορη αναπροσαρμογή και χωρίς κανένα κόστος των εμπορικών μισθώσεων, με αμοιβαίες υποχωρήσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που οδηγεί σε σημαντική μείωση των επαγγελματικών ενοικίων.

Με το «πάγωμα» των ενοικίων για 5 χρόνια στα θέατρα και τους κινηματογράφους, που υπολογίζονται σε 500 σε όλη την επικράτεια, στηρίζεται έμπρακτα ο πολιτισμός που πλήττεται άμεσα από την οικονομική κρίση.

Και με την οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια, παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, όταν εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου και ενισχύεται δραστικά ο τουρισμός που αποτελεί ναυαρχίδα της ανάπτυξης.

«Θέλω επίσης να δεσμευτώ ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία θα επιδιώξουμε και για το σύνολο των εμπορικών μισθώσεων που διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητά του αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών που δίνουν άμεσα πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook