Στο περιφερειακό αρχηγείο της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατέλαβαν φιλορώσοι αυτονομιστές την Τρίτη. Ειδικότερα, μερικές δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι οπλισμένοι με μεταλλικές βέργες, έσπασαν παράθυρα και πόρτες, προκειμένου να εισβάλουν στο κτίριο. Οι είσοδοι του κτιρίου δεν φυλάσσονταν από την αστυνομία. Φιλορώσοι που φώναζαν «Δημοψήφισμα Ρωσία» ύψωσαν μία ρωσική σημαία πάνω από το κτίριο.

Πληροφορίες της ουκρανικής κυβέρνησης αναφέρουν πως επόμενος στόχος είναι το κτίριο της τοπικής τηλεόρασης.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα, εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο απαιτώντας δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στα ανατολικά της χώρας. Εισβάλοντας στο κτίριο, οι ακτιβιστές βρήκαν προσωπικό ασφαλείας να ετοιμάζεται να αμυνθεί. Υπήρξε διαμάχη, αλλά δεν ασκήθηκε βία από καμία από τις δύο πλευρές.

«Η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει τις δυνάμεις της αστυνομίας» δήλωσε ο Στανισλάβ Ρετσίνσκι, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών στην Ουκρανία. «Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Μέχρι σήμερα, μόνο το τοπικό γραφείο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) στο Λουχάνσκ είχε δεχθεί επίθεση. Η πόλη βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους

Στο μεταξύ, κυρώσεις σε βάρος 15 Ρώσων αξιωματούχων επέβαλε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Reuters, στη λίστα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Νικολάγεβιτς Κόζακ, η αντιπρόεδρος της Δούμα, Λουντμίλα Ιβάνοβνα Σβέτσοβα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Βασίλεβιτς Γκερασίμοφ καθώς και ηγέτες των Ουκρανών αυτονομιστών. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων αλλά και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook