Ακολουθεί μήνυμα του Υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αναφορικά με την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας:

«Οι Έλληνες θα ήμασταν διαφορετικοί χωρίς τη διαχρονικά μοναδική μας σχέση με τη θάλασσα. Η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική δίχως τον ηγετικό ρόλο της ναυτιλίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας μας αφορά ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Γιατί οφείλουμε πολλά στην Ελληνική Ναυτιλία, στη μεγάλη ναυτική οικογένεια και τους Έλληνες ναυτικούς. Στη συμβολή τους στην ιστορία, την παράδοση, την οικονομία, την απασχόληση και τον τουρισμό.

Οφείλουμε, λοιπόν, να στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την πρόοδο της ναυτιλίας μας, διότι είναι –κακά τα ψέματα- εθνική υπόθεση. Είναι ένα από τα δύο συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπου πρέπει να επενδύσουμε, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Ωστόσο εδώ και 18 μήνες, δυστυχώς, ο συγκεκριμένος χώρος γνωρίζει πρωτόγνωρη απαξίωση από την ίδια την Κυβέρνηση. Ευκαιρίες μας προσπερνούν και χάνονται, ενώ το ναυτιλιακό οικοδόμημα το οποίο με τόσο κόπο έχει δημιουργηθεί, όχι απλά δε ενισχύεται, αλλά κλυδωνίζεται από λανθασμένες επιλογές και αιφνιδιαστικούς πειραματισμούς.

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για την επανίδρυση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δίπλα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Για τη διασφάλιση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς. Για την πρωταγωνιστική εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς και fora. Για την ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας. Για την αναγωγή της ναυτιλίας σε προτεραιότητα.

Γιατί η ναυτιλία δεν είναι ένας ακόμη κλάδος της οικονομίας μας, αλλά είναι συνυφασμένη με το Ελληνικό Έθνος. Αποτελεί κομμάτι της ίδιας της ιδιοσυγκρασίας μας. Του ποιοι είμαστε και των δυνατοτήτων που έχουμε
».