Προοπτικές για την δημιουργία μιας πύλης εισόδου για επιβάτες και προϊόντα από την Κίνα προς την Ευρώπη βλέπει στην περίπτωση του νέου Διεθνούς Αερολιμένα του Ηρακλείου, στο Καστέλι, η China State Construction Engineering Corporation (CSCEC).

Ο διευθυντής επενδύσεων της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο κ. Li Jiqin μετέφερε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που πρόκειται να διεξαχθεί άμεσα, ενώ η εταιρεία του διατηρεί ενδιαφέρον για άλλα επενδυτικά σχέδια σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη του πολυναμενόμενου διαγωνισμού, για τον οποίο καταγράφεται ήδη ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κίνα, την Ευρώπη και βέβαια Έλληνες κατασκευαστές.

Η China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) δεν είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το νέο αερολιμένα στο Καστέλι. Είχε προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος, πριν περίπου ένα χρόνο, από την Fosun, η οποία σε επαφές που είχε την ελληνική κυβέρνηση, είχε ζητήσει την απευθείας ανάθεση του έργου με διακρατική συμφωνία, χωρίς τη βάσανο του διαγωνισμού.

Η εταιρεία είχε μάλιστα παρουσιάσει και επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. δολαρίων, με σκοπό το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου να αποτελέσει μία πύλη, επιβατική και εμπορική, της Κίνας προς την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε να γίνει καθώς θα έβρισκε σθεναρά αντίθετη την ΕΕ.

Ωστόσο φαίνεται ότι αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός CSCEC ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες που ξεκινούν άμεσα.

Σκληρός ανταγωνισμός

Η μεγάλη κινεζική κατασκευαστική εταιρεία θα έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό, καθώς ενδιαφερόμενες να κατέλθουν στον διαγωνισμό είναι μεγάλες ελληνικές, άλλα και ξένες εταιρείες. Μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται φαίνεται ότι είναι σχεδόν όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στον προηγούμενο, άγονο, διαγωνισμό.

Στο προηγούμενο εγχείρημα είχαν συμμετάσχει οι εταιρείες: Archirodon, Vinci, Bouyges, Ελλάκτωρ,J&P ΑΒΑΞ ενώ προκαταρκτικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί επίσης από τις γερμανικές εταιρείες Hochtief και Fraport.

Παρά όμως το υψηλό επίπεδο του ενδιαφέροντος το σχέδιο ανάθεσης του έργου δεν ευδοκίμησε λόγω του υψηλού κόστους του έργου, το οποίο επιχειρήθηκε να αναταθεί σε μια εξαιρετικά δυσμενή χρονική περίοδο.

Το νέο εγχείρημα έχει διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, αφού έχει περιοριστεί το συμβατικό αντικείμενο του έργου, με τον διάδρομο προς-απογείωσης να ορίζεται στα 3,2 χιλιόμετρα και όχι στα 3,8 χλμ, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Το κόστος του έργου δεν έχει προσδιοριστεί σαφώς και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους, ενώ υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 500 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ. Από τη διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους θα καθοριστεί επίσης και το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί.

Το αεροδρόμιο πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στο δήμο Μίνωα Πεδιάδος. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η εμπορική ζώνη, η οποία θα δημιουργηθεί σε έκταση 400 στρεμμάτων. Ο ανάδοχος θα πρέπει να κατασκευάσει και τους συνδετήριους δρόμους που θα συνδέσουν τον νέο αερολιμένα με τους οδικούς άξονες Βορά και Νότου. Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου θα μπει άμεσα λουκέτο στο υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

CSCEC: μεγάλη διεθνής παρουσία με ισχυρή τραπεζική στήριξη

Ο κινεζική CSCEC θεωρείται η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο, με ισχυρή διεθνή παρουσία σε μεγάλα έργα στην Ασία, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή αλλά και την αγορά των ΗΠΑ. Πρόκειται για μία εταιρεία η οποία υποστηρίζεται από τραπεζικά κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δομή του ομίλου περιλαμβάνει σε πέντε κύρια τμήματα και δώδεκα βασικούς τομείς, μεταξύ των οποίων οκτώ γραφεία μηχανικής και τέσσερα σχεδιαστικά τμήματα, έχοντας παράλληλα το δικό της ερευνητικό εργαστήριο.

Ανάμεσα στα πλέον γνωστά έργα της CSCEC περιλαμβάνονται και τα εξής: Federazija Complex, Tower A (Ostturm), Μόσχα: υψηλότερο ουρανοξύστης της Ευρώπης, το κεντρικό κτίριο της Bank of China, στο Χονγκ Κονγκ, το Sheraton Hotel στην Αλγερία, το Marriott Hotel στη Σανγκάη, το Kempinski Hotel στο Πεκίνο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Xianyang κ.ά.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook