Το βιβλίο του Αντώνη Σανουδάκη «Τα Ματωμένα Χρόνια» Μιχάλης Σαμαρίτης, Καπετάνιος του ΕΑΜ ΕΛΑΣ Κρήτης των εκδόσεων Ταξιδευτής, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων Ανδρόγεω, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου.

Στην προσωπικότητα του Μιχάλη Σαμαρίτη, τις ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασε και στο βιβλίο αναφέρθηκαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μανώλης Δαφερμάκης, ο μεταδιδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Μανώλης Χαλκιαδάκης, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο δικηγόρος κ. Θοδωρής Τερζάκης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ντίνος Κωνσταντόπουλος και πλαισίωσαν με τη μουσική και τα τραγούδια τους οι μουσικοί κ.κ. Γιάννης Παξιμαδάκης και Βαγγέλης Συλιγάρδος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΗΣ

Στην παρουσίαση του βιβλίου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, που σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του συγγραφέα στην καταγραφή των μαρτυριών από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. «Με το έργο του προσφέρει πολλά στην ιστορική έρευνα, αλλά και στη διατήρηση του γλωσσικού ιδιώματος, που έχει ζωντάνια και δύναμη» τόνισε ο κ. Κουράκης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στο σπουδαίο Καπετάνιο του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και στην συνολική προσφορά της οικογένειας Σαμαρίτη στην Εθνική Αντίσταση, προσθέτοντας: « Ο Μιχάλης Σαμαρίτης είναι κορυφαία αντιστασιακή μορφή και το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα θησαυρό, καθώς περιέχει υψηλές αξίες, τις οποίες έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου κ.κ. Νίκος Γιαλιτάκης και Δημήτρης Αγαπάκης.