Διπλοεγγραφές ασθενών, «μαύρη τρύπα» στους ΑΜΚΑ των ψυχικά ασθενών, ακόμη ασθενή γεννημένο το 1931, φιλοξενούμενο σε Οικοτροφείο που μεταξύ άλλων κάνει καθημερινά γυμναστική και γιόγκα, αποκάλυψαν οι πρώτοι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας σε ιδιωτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ) που χρηματοδοτούμενες αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό φιλοξενούν ασθενείς στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. 
Ασθενείς «μεταφερόμενοι» σε διάφορα Κέντρα Ημέρας ανά τη χώρα, ασθενείς που δηλώνονται ότι λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και από Μονάδες και από Κέντρα Ημέρας ταυτόχρονα, ασθενείς που διαμένουν σε περισσότερες από μία Μονάδες, όπως Οικοτροφεία ή διαμερίσματα, το ίδιο χρονικό διάστημα αφορούν σχεδόν το 1/3 των φορέων ψυχικής υγείας που ελέγχθηκαν. 
Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός κυρία Ζέττα Μακρή, με εντολή της οποίας διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 65 φορείς από την αρχή του έτους, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων σε 38 Φορείς, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%.
«Όπως είχα υποχρέωση αλλά και εντολή από τον Υπουργό έκανα έναν έλεγχο των δαπανών με βάση της οποίας χρηματοδοτούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το εξάμηνο του 2013 που εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος χρηματοδότησης διαπιστώθηκε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες έκαναν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αριθμός υπερβολικά μεγάλος» ανέφερε η κυρία Μακρή, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι 500.000 Έλληνες που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δεν ήταν η μόνη αρνητική έκπληξη που τους επεφύλαξε ο έλεγχος. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 20% των ωφελούμενων από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας επισκέπτεται την ίδια ημέρα διαφορετικά Κέντρα που πολλές φορές είναι στην επαρχία και στην Αθήνα. Το 43% επισκέπτεται διαφορετικά Κέντρα στο ίδιο διάστημα του ελέγχου, ενώ το 40% των ψυχικά ασθενών νοσηλεύονται ως εσωτερικοί σε οικοτροφεία και σε ξενώνες και ταυτόχρονα κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από Κέντρα Ημέρας. 
Ποσοστό της τάξης του 3% των ασθενών φαίνεται ότι είναι ταυτόχρονα σε διαφορετικά οικοτροφεία και ξενώνες. Τέλος, σε ποσοστό της τάξης του 12% των ασθενών το ΑΜΚΑ δεν ταυτοποιείται με φυσικό πρόσωπο. 
Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, πρόκειται για τον πρώτο έλεγχο που έγινε με βάση το ΑΜΚΑ και με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ. 
«Θα προχωρήσουμε σε ελέγχους επιτοπίως αλλά και σε ελέγχους των παραπεμπτικών των γιατρών. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική. Θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού και Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην εισαγγελία», υπογράμμισε η υφυπουργός.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook