Χιλιάδες οπαδοί, αλλά και ορισμένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στα Τίρανα, και προσπαθούν να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να μπουν μέσα.

Από τις μέχρι στιγμής συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων έχουμε τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Η συγκέντρωση του πλήθους, στα Τίρανα, έγινε μετά την εκ νέου, χθεσινή, έκκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου Τιράνων, Έντι Ράμα, και άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης προς τους οπαδούς τους, να βγουν στους δρόμους προς υπεράσπιση της ψήφους τους.

Διαδηλώσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις της χώρας, αλλά σήμερα οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατευθύνθηκαν προς τα Τίρανα.

Στην πόλη της Καβάγια, περίπου 300 διαδηλωτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκλεισαν την εθνική οδό, που συνδέει τα Τίρανα με το νότο της χώρας.

Περίπου 2000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη του Φίερι για να ταξιδέψουν προς τα Τίρανα. Συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει αυτή την ώρα και στο Δυρράχιο και την Αυλώνα.

Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου από χτες συνεχίζεται η αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψήφων, που ρίχτηκαν από τους ψηφοφόρους σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους) και αφορούν κυρίως τους υποψήφιους δημάρχους στην πρωτεύουσα.

Με μια ειδική, δική της απόφαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανέλαβε ρόλο επιτροπής αξιολόγησης και καταμέτρησης αυτών των ψήφων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά την αντιπολίτευση, ο ρόλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής εξαντλείται στην επισημοποίηση του προκαταρκτικού εκλογικού αποτελέσματος, που προκύπτει από τις επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά Τμήματα. Η αντιπολίτευση φοβάται ότι στη διαδικασία αυτή θα χαλκευτεί το εκλογικό αποτέλεσμα για το δήμαρχο Τιράνων.

Παρά τις αντιδράσεις, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζει από χτες την εκτέλεση της απόφασής της, χωρίς τη συμμετοχή των μελών της, που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση. Προβλέπεται να επανεξεταστούν 65 κάλπες από το σύνολο των 485. Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να αυξηθεί.

Η αξιολόγηση και καταμέτρηση αυτών των ψήφων, στις 20 πρώτες κάλπες, ανέτρεψαν ήδη το προκαταρκτικό αποτέλεσμα. Βρέθηκαν 46 υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσια και μόλις 14 υπέρ του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα . Συνεπώς η διαφορά των δέκα ψήφων, με την οποία είχε προβάδισμα ο Ράμα έναντι του αντιπάλου του, στο αποτέλεσμα που είχαν βγάλει προκαταρκτικά οι επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά τμήματα, ανατράπηκε υπέρ του Μπάσα.

Διαδηλώσεις υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος

Παραλύει το εθνικό οδικό δίκτυο στην Αλβανία καθώς χιλιάδες διαδηλωτές στο Φίερι, μετά από μια ειρηνική πορεία πέντε χιλιομέτρων, απέκλεισε την κεντρική οδό που συνδέει το Αργυρόκαστρο με τα Τίρανα.

Κλεισμένη από οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η ίδια εθνική οδός και στην πόλη Καβάγια.

Αποκλεισμός του οδικού άξονα από οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος σημειώθηκε και στην πόλη Λέζια, που συνδέει τη Σκόδρα με τα Τίρανα.

Όλες οι κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές, πάντως παρακολουθούνται στενά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στα Τίρανα η αστυνομία απέκρουσε και νέα προσπάθεια των χιλιάδων οπαδών του σοσιαλιστικού κόμματος να εισβάλουν στο κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.Τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος συντονίζουν βουλευτές του Κόμματος.

Έκκληση Ράμα για παρέμβαση προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική κρίση

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι, να παρέμβουν για να σταματήσουν αυτό, που χαρακτήρισε ως «εκλογικό έγκλημα, που διαπράττει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή».

Ο ίδιος ανήγγειλε την κατάθεση καταγγελίας στον εισαγγελέα κατά της επιτροπής, με την κατηγορία της «πλαστογράφησης του εκλογικού αποτελέσματος»,

Σε συνέντευξη Τύπου, πριν από λίγο, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι «η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, εδώ και δύο ημέρες διαπράττει ένα έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εκ των διεκδικητών του Δήμου Τιράνων εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για την ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στα Τίρανα.

«Εμείς έχουμε κερδίσει στα Τίρανα. Εκατομμύρια μάτια είδαν, σε απευθείας μετάδοση, τη διαδικασία και το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Ράμα, απευθύνοντας έκκληση «στην ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν και αφήσουν μόνους τους Αλβανούς στη δύσκολη αυτή στιγμή».

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος απηύθυνε, επίσης, έκκληση στον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, να παρέμβει προς υπεράσπιση της ψήφου και της συνταγματικής σταθερότητας της χώρας.

Χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και ορισμένοι βουλευτές βρίσκονται έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, διαδηλώνοντας την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της τελευταίας να μετρήσει και τις ψήφους από την κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους, στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι στην Αλβανία, υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια και κάλπες για το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook