Πρόταση για υποχρεωτική προσθήκη προσωνυμίας σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας επαναφέρει προς το υπουργείο Παιδείας η βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Κουρουπάκη με αφορμή την  μετονομασία του 44ου Σχολείου της Αθήνας σε  «Αντώνης Σαµαράκης»

Στην πρόταση της η κ. Κουρουπάκη αναφέρει τα παρακάτω:

"Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν, τα ελληνικά σχολεία του 21ου αιώνα να είναι τα μόνα σχολεία της Ευρώπης που προσδιορίζονται από αριθμούς παραπέμποντας σε καταστήματα κράτησης και όχι σε ναούς γνώσης, διαπαιδαγώγησης και διανόησης.

Δεν είναι δυνατόν, στην Ελλάδα, τη χώρα των ποιητών, των λογοτεχνών, των φιλοσόφων, του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της ομορφότερης και πλουσιότερης γλώσσας του κόσμου, τα σχολεία να χαρακτηρίζονται αριθμητικά.

Ένα σχολείο με όνομα ισχυρό μετατρέπεται αυτόματα σε χώρο έμπνευσης για τα παιδιά.

Ένα όνομα δηλωτικό της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου τους δημιουργεί πρότυπα για τα παιδιά αλλά και την αίσθηση της «συγγένειας» με την προσωπικότητα που αποτελεί το προσωνύμιο του κάθε σχολείου.

Τα λαμπερά ονόματα στην πρόσοψη των σχολείων δεν μπορούν να αναβαθμίσουν ως δια μαγείας την εκπαίδευση, αλλά μπορούν μέσω του συμβολισμού να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να νοιώσουν ότι το σχολείο τους δεν αποτελεί γραφειοκρατικό κομμάτι του δημοσίου αλλά τόπος μάθησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού.

Επιπλέον, η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης στη δεδομένη συγκυρία που το Υπουργείο σας προωθεί  μεταρρυθμιστικό σχέδιο στην Παιδεία, προσδίδει σ’ αυτό προστιθέμενη αξία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση."