Έγινε γνωστός ως «Ρομπέν των τραπεζών», καθώς αποφάσισε να λάβει 68 εμπορικά και προσωπικά δάνεια από 39 ισπανικές τράπεζες, συνολικού ύψους 490.000 ευρώ και στη συνέχεια να μοιράσει το ποσό σε οργανώσεις και ακτιβιστές.
Ο Καταλανός Ενρίκ Ντουράν, παραχώρησε συνέντευξη στο Russia Today εξηγώντας το λόγο για τον οποίο οδηγήθηκε σε αυτή την ενέργεια και υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός διαφορετικού κόσμου σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες.
Ο 37χρονος, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο κρύβεται από τις αρχές, καθώς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, δήλωσε πως όταν διαπίστωσε ότι δάνεια κάτω των 6.000 ευρώ δεν «εμφανίζονται στη βάση δεδομένων του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας», άρχισε να απευθύνεται σε διαφορετικές τράπεζες ώστε να λάβει ποσά κάτω των 5.000 ευρώ.
«Όταν μετέφερα όλο το ποσό που είχα συγκεντρώσει σε έναν λογαριασμό, ξεκίνησα να κάνω αίτηση για ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Με βόλεψε πολύ το γεγονός ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν ανανεώνουν συχνά τα προγράμματα στους υπολογιστές τους. Με αυτόν τον τρόπο, από τον Δεκέμβριο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2008 κατάφερα να συγκεντρώσω όλα αυτά τα χρήματα», δήλωσε ο Ντουράν.
Τις 490.000 ευρώ που συγκέντρωσε τις διοχέτευσε σε οργανώσεις που μάχονταν κατά τη φτώχειας, κατά των κατασχέσεων κατοικιών, κατά του καπιταλισμού και μέρος αυτών των χρημάτων δόθηκε για τον εξοπλισμό εναλλακτικού τηλεοπτικού σταθμού.
«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό κόσμο, με τους κανόνες μας και τις αξίες μας, χωρίς την παγκόσμια ευθύνη του μοντέρνου συστήματος. Γνώριζα με βεβαιότητα ότι οι πράξεις μου θα οδηγούσαν σε νομικά προβλήματα», συμπλήρωσε ο 37χρονος φυγόδικος.
Ο Ντουράν από τη μυστική τοποθεσία όπου βρίσκεται συνεχίζει τον διαφορετικό αγώνα του, ενώ στα άμεσα σχέδιά του είναι να αναπτύξει μία κοοπερατίβα, η οποία θα καλείται να ενισχύσει όσους απευθύνονται σε αυτή, χωρίς την εμπλοκή τραπεζών.
«Είναι αυστηρά από ανθρώπους, για ανθρώπους», επισήμανε ο Ντουράν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook