Τι παρέλαβαν, τι έκαναν, ποιό είναι το όραμά τους για το μέλλον και τι θα προσπαθησουν να επιτύχουν, περιγράφουν, δια μέσου της επικεφαλής και υποψήφιας Δημάρχου Γαύδου, κ.Ευαγγελίας Καλλινίκου, οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή, απευθυνόμενοι στους δημότες, αναφέρουν:

Αγαπητοί συνδημότες

Θεωρούμε υποχρέωσή μας μα και ανάγκη, να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της προηγούμενης τετραετίας που διατελέσαμε δημοτική αρχή. Μια καταγραφή του τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι οραματιζόμαστε να κάνουμε.

Καταφέραμε να γίνουμε δήμος στα πλαίσια του Καλλικράτη και αυτό ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Διαφορετικά θα είμασταν ξεχασμένοι ακρίτες. Έχουμε την ευθύνη της αυτοδιοίκησης στα χέρια μας που στη νέα εποχή η άσκησή της απαιτεί και γνώσεις και καθαρότητα στόχων και ικανούς ανθρώπους να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των καιρών μας.

Όμως η οικονομική επιτροπή από τις πρώτες μέρες βρέθηκε μπροστά σε μια μαύρη τρύπα που κατάπινε το ταμείο του δήμου, τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Αυτό το ανοιχτό στόμα που κατάπινε τα έσοδα του δήμου, δεν το ανεχτήκαμε, δεν το ευλογήσαμε. Δηλώσαμε την πίστη μας στον άνθρωπο ως πηγή καλοσύνης και όχι αρπαγής. Καταγγείλαμε το γεγονός στην περιφέρεια η οποία παρέπεμψε την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

Σύντομα η υπόθεση της μαύρης τρύπας της Γαύδου θα έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Κατ αναλογία πληθυσμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που διαδραματίζονται στη χώρα μας.

Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στο ταμείο του Δήμου σε συνδυασμό με τη δικαστική διαμάχη που προέκυψε, δυσχέραιναν το έργο μας και ήταν τροχοπέδη στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Αποκορύφωμα όλων…ο άδικος χαμός του Νίκου, ικανό στέλεχος μας που αν ήταν αλλιώς τα πράγματα πιθανά να ήταν εκείνος που θα ηγούνταν της σημερινής προσπάθειας μας.

Όλο αυτόν το καιρό….διαφωνήσαμε, απογοητευτήκαμε μα και χαρήκαμε για όσα πετύχαμε. Και δεν είναι λίγα, αν αναλογιστούμε το νησί και τη λειτουργία του Δήμου πριν. Υπήρξαν άνθρωποι που αφοσιώθηκαν στο καθήκον που τους ανατέθηκε, σήκωσαν το βάρος του δήμου στο νησί και ίσως απογοητεύθηκαν που δεν άκουσαν μια καλή κουβέντα. Κάποιοι, που εθελοντικά δούλεψαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου. Όλους τους ευχαριστούμε και τους ζητάμε να μην απογοητεύονται και να μην πάψουν να εμπνέονται από την αγάπη τους για το νησί.

Το νησί είναι μαγικό. Αντλεί τη γοητευτική μαγεία του από το φυσικό περιβάλλον, η θάλασσα, ο ουρανός, ο αρχαιολογικός και γεωλογικός πλούτος ντυμένος από κέδρους τον κάνουν μοναδικό. Όλοι εμείς το ξέρουμε και το διαπιστώνει το πλήθος των επισκεπτών που φτάνει κάθε θέρος. Αυτή η φυσική ομορφιά είναι το μεγάλο μας κεφάλαιο και πόθος. Είναι αυτή η μαγεία που πρέπει να προστατεύσουμε και να αποτρέψουμε την αναπαραγωγή της άναρχης-άσχημης ανάπτυξης άλλων νησιών. Να κάνουμε τη διαφορά, να μην είναι η Γαύδος άλλο ένα ελληνικό νησί παρόμοια αλλοτριωμένο με όλα τα άλλα.g

Μια μικρή αναφορά στο έργο μας:

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

Μηχανοργάνωση του Δήμου. Ο δήμος δεν λειτουργεί πια στο “δρόμο” ή στο “καφενείο”.

Πληρωμές προηγούμενων ετών(οφειλές του Δήμου σε τρίτους)

Νοικοκύρεμα της ύδρευσης. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Έτσι έγιναν εργασίες για την ομαλή λειτουργία της γεώτρησης στα Κολλεριανά και ενισχύθηκε με γεννήτρια στο Καστρί για την εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού. Επίκειται η διάνοιξη δύο νέων γεωτρήσεων στο Λιβανέ και το Φετιφέ.

Συντήρηση οδικού δικτύου

Συντήρηση ελικοδρομίου

Τα πενιχρά οικονομικά του δήμου δεν μας επέτρεψαν να φροντίσουμε την καθαριότητα και τη συντήρηση των γεωτρήσεων όπως σχεδιάζαμε, όμως έχουν γίνει τα σημαντικότερα βήματα.

Συνεργασία με την ΑΝΕΝΔΥΚ και το Υπουργείο και έχομε πετύχει ικανοποιητικά δρομολόγια για το νησί από το καλοκαίρι του 2013. Απόδειξη το πλήθος των επισκεπτών και η απομάκρυνση του εφιάλτη του Neptune

Προσπάθεια διευθέτησης του χώρου στάθμευσης στο Σαρακήνικο

Δρομολόγηση λύσης για το ΧΑΔΑ

Προώθηση εναλλακτικού περιβαλλοντικού τουρισμού με την ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών

Ένταξη στο ΕΣΠΑ και δημοπράτηση σημαντικών έργων υποδομής όπως ύδρευση, αναπλάσεις οικισμών, ασφαλτοστρώσεις κ.λπ. (προϋπολογισμός 3,3εκ.€)

Συμμετοχή του δήμου σε προγράμματα ΟΑΕΔ

Συμμετοχή σε προγράμματα φορέων με θετικά αποτελέσματα για τους κατοίκους του νησιού

Τι θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε:

Συνεργασία με υπηρεσίες και πανεπιστήμια που θα μας παράσχουν την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του νησιού τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τριτογενή τομέα
Επικαιροποίηση και θεσμοθέτηση χωροταξικού σχεδιασμού και της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Θέσπιση κανόνων λειτουργίας και διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων και παραλιών
Τουριστική προβολή του νησιού
Υποστήριξη κτηνοτρόφων και ορθολογική διαχείριση βοσκοτόπων σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ
Οριστική λύση στο θέμα της καθαριότητας με στελέχωση του Δήμου με το απαραίτητο προσωπικό
Παρεμβάσεις στην Κεντρική διοίκηση για την ιατρική κάλυψη του νησιού. Κοινωνικές παροχές μέσω του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” (ή παρόμοιου).
Συνεργασία με όλες τις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο νησί (καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων, κτηνοτρόφους, αγρότες) για την επίλυση των προβλημάτων τους
Διαφάνεια και σωστή ιεράρχηση των έργων και παρεμβάσεων.

Για όλα τα παραπάνω, μαζευτήκαμε άνθρωποι που δεν βαρύνονται με καμιά σκιά, άνθρωποι με δημιουργικό παρελθόν στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους. Ενωνόμαστε με ανθρώπους γέννημα-θρέμμα του νησιού, ενωνόμαστε με νέα πρόσωπα, με ενεργούς, επιστημονικά καταρτισμένους και γεμάτους με διάθεση προσφοράς συνδημότες μας για να συναποτελέσουμε όλοι μαζί την παράταξη «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΑΥΔΟΥ», που θέτουμε ενώπιον της κρίσης των δημοτών για να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη τους ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί για την αναβάθμιση της ζωής όλων.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Το όραμά της ομάδας «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» είναι να χτίσει μια αλληλέγγυα κοινωνία ενάντια στον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η ψήφος σας θα βοηθήσει στην υλοποίησή του.

Ζητάμε τις προτάσεις σας. Να τις συζητήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί για να γίνουν πράξη.

Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook