Με τη μάχη του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, για να υπογραμμίσει το πρόβλημα του συσχετισμού δύναμης, παρομοίωσε ο Αλέξης Τσίπρας την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών, να ανατρέψει την ροή των πραγμάτων στην Ευρώπη προς όφελος των λαών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, ιδιαίτερα των ευρωεκλογών τονίζοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη πια μας βλέπουν με μεγάλη ελπίδα και προσδοκία». Όλα τα μάτια, είπε χαρακτηριστικά, είναι στραμμένα πάνω μας, από φίλους και εχθρούς, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς όχι μόνο της ριζοσπαστικής και εναλλακτικής αλλά ακόμη και της κεντροαριστεράς, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην προσπάθειά μας και εγώ αυτό το έχω ζήσει από κοντά σε όλες αυτές τις περιοδείες σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συμμετοχή στο ντιμπέιτ που οργάνωσε το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόνισε το πρόγραμμα των περιοδειών του στην Ευρώπη, δήλωσε ότι δεν φυγομάγησε και πρόσθεσε ότι, αυτοί που το είπαν όμως αυτό, καλό θα ήταν να είχαν την ίδια ευαισθησία για το ότι οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής δεξιάς αρνήθηκαν να έρθουν στο ντιμπέιτ που κάλεσε το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε ότι θα πάρει μέρος στο ντιμπέιτ το βασικό το οποίο θα γίνει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα διοργανωθεί από την EBU στις 15 του Μάη.

Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρώ, ο κ. Τσίπρας αφού σημείωσε το δικαίωμα των διαφορετικών θέσεων εντός του κόμματος, υπογράμμισε ότι «έχουμε μία διακήρυξη. Έχουμε συλλογικές επεξεργασίες και ψηφισμένες από το συνέδριο συλλογικές θέσεις οι οποίες τι λένε… Λένε ότι δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα διαλύοντας την κοινωνία καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό»… Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν τελικά το ευρώ είναι φετίχ, απάντησε: «Εγώ έχω καλύτερα φετίχ από το ευρώ». Σχετικά με τις θέσεις που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γύρω από το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κακώς του επιτίθεστε του Λαφαζάνη και ο Λαφαζάνης έχει τη διαφορετική του άποψη τη λέει μέσα στα όργανα αλλά τη συλλογική άποψη του κόμματος εκφράζει δημόσια». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι έχουν συνασπιστεί πολλές δυνάμεις που θέλουν να υπερασπιστούν το παλιό εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει το καινούργιο Επίσης, έκανε λόγο για μόνιμη παραποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα, οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη ότι η ΝΔ είναι μικρό κόμμα δεν έτυχε αντίστοιχης προβολής.

Αναφορικά με το ζήτημα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της στρατηγικής μας κατεύθυνσης ,διότι εμείς δε θα έχουμε άλλο στήριγμα παρά μονάχα τη διαρκή επαναβεβαίωση τη στήριξη του λαού. Εμάς δε θα μας στηρίξουν αυτοί που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Ο συνασπισμός του παλιού κατεστημένου, της διαπλοκής. Ούτε επιχειρηματίες θα μας στηρίζουν, ούτε τα ΜΜΕ μόνο ο λαός θα μας στηρίζει».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες».

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και πρώτιστο χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιμετώπισή της.

«Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο δεν πρόκειται να το θέσουμε σε διαπραγμάτευση» είπε και διαβεβαίωσε ότι θα καταργήσει άμεσα τους 400 εφαρμοστικούς νόμους και σταδιακά θα υπάρξει αποκατάσταση των υπόλοιπων αδικιών.

Άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα επαναφέρει το μισθό στα 751 ευρώ γιατί όπως είπε μόνο έτσι μπορεί να κινηθεί η οικονομία, διαφορετικά είναι στάσιμη.

Δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν οι απολύσεις που έγιναν αντισυνταγματικά, ενώ σε ερώτηση για τον 13ο και 14ο μισθό είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.

Επίσης δεσμεύθηκε στην επαναφορά των κατώτατων συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι ο όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται και στα δημοσιονομικά, που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Για φορολογία επιχειρήσεων, ΤΑΙΠΕΔ, τράπεζες

Όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων ο κ. Τσίπρας, μίλησε για μεγάλη φορολογία στα κέρδη άλλα όχι στην παραγωγή. Μάλιστα είπε ότι ένας Έλληνας επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί έναν ξένο γιατί η φορολογία στην παραγωγή τον τσακίζει, ενώ σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν ευνοούν τον Έλληνα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι θα ερευνηθούν όλες οι πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του και προανήγγειλε εξεταστικές όπου χρειαστεί.

Για τις τράπεζες και την ανακεφαλοποίησή τους δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται φροντίζουν ταυτόχρονα και για την αμνήστευσή τους και έκανε λόγο για πράξη που είναι ποινικά ελέγξιμη και κολάσιμη, για κακουργηματική απιστία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ενώ προειδοποίησε ότι «αυτοί οι οποίοι θα υπογράψουν θα έχουν τις συνέπειες του νόμου, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα».


news247.gr