Παρά τις προσπάθειες των πρεσβευτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην Αλβανία να παροτρύνουν τους δύο μεγάλους πολιτικούς αντιπάλους να βρουν μια συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί η κρίση, η ατμόσφαιρα στα Τίρανα παραμένει τεταμένη, μετά τις σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, κατά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα.

«Αν τολμήσει να επιτεθεί ξανά εναντίον του κράτους, όπως την περασμένη Παρασκευή, όλη η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά και μόνο του Έντι Ράμα, ο οποίος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά» δήλωσε στη διάρκεια σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου ο Σαλί Μπερίσα.

Λίγο μετά τις σκληρές αυτές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, η Βουλή με πρωτοβουλία των βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος προχώρησε στη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει αυτό που ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε ως «μηχανισμό απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση».


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, το βράδυ της Κυριακής, ο Σαλί Μπερίσα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της γενικής εισαγγελέως της χώρας, Ίνα Ράμα, και χαρακτήρισε παράνομα τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των έξι αξιωματικών της εθνικής φρουράς, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.

Άσκησε, επίσης, σκληρή κριτική κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μπαχρί Σακίρι, «για έλλειψη συνεργασίας και μη πληροφόρηση των αστυνομικών αρχών για τα εγκληματικά στοιχεία και τα σχέδια της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση του πραξικοπήματος».

Εν τω μεταξύ, μετά τις παρεμβάσεις άλλων χωρών ο Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε την αναβολή της διαδήλωσης «κατά της βίας», που είχε εξαγγείλει για την Τετάρτη. Αιτιολογώντας την απόφασή του είπε ότι εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, αλλά και εκπρόσωποι φιλικών χωρών, που έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την προγραμματισμένη διαδήλωση.

Σημείωσε ότι η απόφαση για αναβολή ελήφθη με γνώμονα «τις ανησυχίες των φιλικών αυτών χωρών και των εταίρων» της Αλβανίας.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, αναφερόμενος στους «τρεις δύστυχους, άνεργους διαδηλωτές», που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή από σφαίρες αστυνομικών, επανέλαβε ότι «την ερχόμενη Παρασκευή, οι διαδηλωτές θα είναι ξανά απέναντι από το κυβερνητικό μέγαρο, μέχρι την απομάκρυνση της διεφθαρμένης και εγκληματικής κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα» όπως είπε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook