«Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών φορέων είναι η νεολαία, αλλά και οι κάτοικοι να παραμείνουν στα χωριά. Με στοχευμένες δράσεις μπορούν να επιτευχθούν πολλά ακόμη και σήμερα που δεν υπάρχει η δυναμική του παρελθόντος, μιας και φορείς, όπως οι Κοινότητες, οι τοπικοί συνεταιρισμοί κτλ, έχουν είτε υποβαθμιστεί ή πάψει να υφίστανται.

Χρειάζονται παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Η Περιφέρεια Κρήτης από την πλευρά της στηρίζει με κάθε τρόπο, την προσπάθεια που καταβάλλουν τα κύρια ενεργά κύτταρα – μαζί με τις ενορίες και τις τοπικές αθλητικές ενώσεις- των χωριών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως αυτός του Ινίου, ο οποίος μάλιστα έχει βάλει τις βάσεις για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού αναπτυξιακού σχεδίου στην περιοχή», ανέφερε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη «Κρήτη-Πρώτη Δύναμη» κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Μια σειρά στοχευμένων δράσεων- συνέχισε ο κ. Βαμιεδάκης- όπως είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή, η δημιουργία Σταθμού της Σχολής Καλών Τεχνών, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων το καλοκαίρι, αλλά και η δημιουργία ενός χώρου, που θα λειτουργεί, όχι μόνο ως έδρα του πολιτιστικού συλλόγου, αλλά και ως σημείο αναφοράς για εκδηλώσεις των κατοίκων του χωριού, μπορούν να δώσουν άλλη πνοή στο Ίνι.

«Όταν κάποιος είναι ενεργός πολίτης, όταν υπάρχει όρεξη και εθελοντισμός, όταν υπάρχει όλη αυτή η διάθεση για να δημιουργήσει και να συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου του, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει», κατέληξε ο κ. Βαμιεδάκης, αναφερόμενος στη δημιουργική διάθεση των κατοίκων. Επισκέφτηκε επίσης τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου, το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και το γραφικό ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής

Ανάδειξη της λαογραφικής μας παράδοσης

Τη συνδρομή του κ. Βαμιεδάκη ζήτησαν, εξάλλου, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής, με τους οποίους συναντήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα Λαογραφικό Μουσείο όπου, μετά την αναγκαία συντήρηση, θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν πολλά αντικείμενα της τοπικής λαογραφικής παράδοσης.

Μία πρωτότυπη ιδέα του Συλλόγου που συζητήθηκε ήταν, μέρος των αντικειμένων που έχουν συλλεχθεί και διατηρούνται σε αποθήκες τους, στερούμενα προς το παρόν ανάδειξης, να δανειστούν σε τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου, οι οποίες θα αναλάβουν τη συντήρησή τού συνόλου και στη συνέχεια, κάποια από αυτά, να τα εκθέσουν σε προβεβλημένους χώρους τους, και μέσα σε ειδικές πιστοποιημένες προθήκες, που θα αναφέρεται η προέλευση τους, πριν τα επιστρέψουν και πάλι στο Μουσείο.

Με αυτό τον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί η συντήρηση του κυρίου όγκου αντικειμένων που θα εκτίθενται στο μουσείο, ενώ μέρος των αντικειμένων θα αναδεικνύονται και εκτός μουσείου, με σοβαρό και ενδεδειγμένο τρόπο.

Ο κ. Βαμιεδάκης, ανέφερε τέτοιες ιδέες αποτελούν ουσιαστικά παραδείγματα παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων και ιδιωτικού τομέα και υποσχέθηκε να στηρίξει την ιδέα αυτή και να την υλοποιήσει στις δικές του επιχειρήσεις ώστε η παράδοση της Κρήτης να αναδειχθεί και να κοινωνηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται το νησί, ενώ θα καταβάλει προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθούν και άλλες επιχειρήσεις.
Αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 20 – 25%

Ο κ. Βαμιεδάκης είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με επαγγελματίες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χερσονήσου όπου βρέθηκε πρόσφατα. Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος συζήτησε με τους κατοίκους και θέματα που αφορούν στην ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προφίλ που μέχρι σήμερα έχει ακολουθηθεί ώστε, με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, να ευνοηθούν στον μέγιστο βαθμό και οι ντόπιοι επαγγελματίες αλλά και η τοπική κοινωνία συνολικότερα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην οποία στοχεύει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας μπορεί να αυξήσει έμμεσα τις θέσεις εργασίας κατά 20 – 25%, προσφέροντας σταδιακά 1 – 3 μήνες επιπλέον απασχόληση σε εποχιακούς εργαζόμενους που απασχολούνται προς το παρόν μόνο 4 – 6 μήνες στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Βαμιεδάκης επισκέφτηκε διαδοχικά την Ανώπολη, τα Αϊτάνια, την Επισκοπή, το Σγουροκεφάλι, την Ελιά, τη Βάθεια και το Κοκκίνη Χάνι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook