Για πρώτη φορά στα Χανιά η “8η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου” συναντά το “Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους”! Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Ομάδας Χανίων (ΚΙΝΟΧ), του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων και του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στις 4, 5 και 6 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο.

To16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους (Très Court International Film Festival) τρέχει ταυτόχρονα σε 108 πόλεις & σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο και ιδρύθηκε το 1999 στη Γαλλία. Σε αυτό διαγωνίζονται ταινίες όχι μεγαλύτερες από 3 λεπτά (χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους), ενώ οι συμμετοχές προέρχονται απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, αντιπροσωπεύοντας όλα τα κινηματογραφικά είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, μουσικά βίντεο κ.ά.), όπως ανέφερε ο κινηματογραφιστής Θοδωρής Θωμαδάκης.

Οι 50 ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ έχουν επιλεγεί μετά από αξιολόγηση 2.000 συμμετεχόντων. Οι ταινίες είναι πολύγλωσσες, οικονομικές σε προϋπολογισμό, αλλά πλούσιες σε ιδέες, φαντασία, και δημιουργική πνοή προερχόμενη από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Με την ολοκλήρωση προβολής των ταινιών, το κοινό καλείται να αναδείξει τις νικήτριες ταινίες για την απονομή των διεθνών βραβείων μέσω ψηφοφορίας.

Πέρα όμως από το ίδιο το γεγονός, το φεστιβάλ αυτό θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έναυσμα για τη μελλοντική συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο, κυρίως των νέων, που μέσα από τα ίδια τους τα σχολεία μπορούν να δημιουργήσουν με την σειρά τους τις δικές τους μικρές ταινίες».

Παράλληλα, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για τη Γαλλοφωνία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο θα φιλοξενηθεί στα Χανιά για πρώτη φορά από τις 4 έως τις 6 Μαΐου η “8η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου” (Εβδομάδα Περιοδεύοντος Γαλλικού Κινηματογράφου).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια επιλογή από 6 ταινίες με ελληνικούς υποτίτλους, που θα προβληθούν δωρεάν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού συλλόγου Χανίων κάλεσε τους Χανιώτες να δώσουν το παρόν στο τριήμερο κινηματογράφου: "Πρόκειται για ακόμα ένα πολιτιστικό γεγονός που φέρνει κοντά την Ελλάδα με τη Γαλλία, χώρες με κοινές πολιτιστικές ρίζες και σύγκλιση σε πολλές σημαντικές περιόδους της ιστορίας".

Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κυριακή 4/5
10.30π.μ. – 12μ.: “Le Tableau”
12μ. – 1.30μ.μ.: “Le jour des corneilles”
6.30 – 7μ.μ.: Τελετή έναρξης
7 – 9.30μ.μ.: Προβολή ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους
9.30 – 10μ.μ.: Ψηφοφορία θεατών για την ανάδειξη καλύτερης ταινίας
10μ.μ.: Κέρασμα.

Δευτέρα 5/5/2014

9π.μ. – 11π.μ.: “Le Tableau”
11π.μ. – 12μ.: Δημιουργία – Ζωγραφική (Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)
11.30π.μ. – 1μ.μ.: Προβολή ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους
1μ.μ. – 1.30μ.μ.: Ψηφοφορία θεατών για την ανάδειξη καλύτερης ταινίας
4.30 – 6μ.μ.: “Couleur de peau: Miel“
6.30 – 8μ.μ.: “La vierge, les coptes et moi”
8μ.μ. – 10μ.μ.: “Michel Petrucciani”
10μ.μ. – 12π.μ.: “De Bon Matin “

Τρίτη 6/5/2014
9π.μ. – 11π.μ.: “Le jour des corneilles”
11π.μ. – 12μ.: Δημιουργία – Ζωγραφική ( Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)
11.30π.μ. – 1μ.μ.:  Προβολή ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους
1μ.μ. – 1.30μ.μ.: Ψηφοφορία θεατών για την ανάδειξη καλύτερης ταινίας
8μ.μ. – 9μ.μ.: Προβολή ταινιών πολύ μικρού μήκους του Κινηματογραφικού εργαστηρίου Χανίων
9 – 11μ.μ.: Προβολή ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους
11 – 11.30μ.μ.: Ψηφοφορία θεατών για την ανάδειξη καλύτερης ταινίας.