Ανοίγει , επιτέλους, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Ένα από τα μεγαλύτερα της Χώρας και από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του για το νησί. Φιλοξενεί χιλιάδες εκθέματα της κρητικής ιστορίας δίδοντας έμφαση στην τέχνη και τον πολιτισμό τη Μινωϊκής Κρήτης.

Πολλές φορές όλα αυτά τα οκτω χρόνια που παρέμενε κλειστό, βρέθηκα σε δύσκολη θέση να προσπαθώ να εξηγήσω του λόγους σε συναδέλφους που επισκέπτονταν το νησί μας για κάποιο επιστημονικό συνέδριο.

Και να που τώρα ξεκινάει έτοιμο να δεχτεί και να φιλοξενήσει τους επισκέπτες του νησιού μας.

Κι αν ο τουρισμός αποτελεί την ναυαρχίδα του πρωτογενούς τομέα για το νησί μας, το Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου μπορεί και πρέπει να γίνει ο φάρος του Κρητικού Πολιτισμού προσελκύοντας «δικούς» του επισκέπτες.

Ανθρώπους από όλο τον κόσμο που θα έρχονται στο νησί με πρωταρχικό στόχο να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μινωϊκού πολιτισμού. Μα για να γίνει αυτό χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμός με διπλό προσανατολισμό και στόχο. Αφενός την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί κι αφετέρου τον εσωτερικό εκπαιδευτικό τουρισμό.

Καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Να μπορεί ο καθένας εφόσον το επιθυμεί, να αγοράσει μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου το εισιτήριο του από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου απλοποιώντας την διαδικασία και εξαλείφοντας την αναμονή.

Επιβάλλεται η απόλυτη σύνδεση του Μουσείου με την κρουαζιέρα. Κάθε κρουαζερόπλοιο που δένει στο λιμάνι θα πρέπει να αγοράζει ένα ελάχιστο αριθμό εισιτηρίων για τους επιβάτες του. Η προσέλκυση των επισκεπτών κρουαζιέρας, μπορεί να επεκταθεί και στα πλοία που δένουν σε άλλες πόλεις (Αγ.Νικολαος, Χανιά) δίδοντας προνομιακές τιμές εισόδου. Είναι αναγκαίο ωστόσο και το Μουσείο να παραμένει ανοικτό ημέρες και ώρες «δύσκολες» για την εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων μας.

Είναι απαραίτητη η διασύνδεση του εισιτηρίου για το Μουσείο με άλλους αρχαιολογικούς τόπους καθιερώνοντας το «πολλαπλό» εισιτήριο. Ο επισκέπτης δηλαδή αγοράζοντας ένα εισιτήριο να μπορεί να εισέλθει σε περισσότερους από ένα αρχαιολογικούς χώρους.

Μα και για εθνικούς λόγους το Μουσείο μας μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος έκπαιδευτικής δραστηριότητας, Με ένα προγραμμα προσέλκυσης σχολείων από όλη την Ελλάδα τα παιδιά μας, οι νέες και οι νέοι μας, θα μυηθούν διαδραστικά στον Μινωϊκό πολιτισμό και στην Κρητική ιστόρια.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι μια στατική βιομηχανική μονάδα. Απαιτεί διαρκεί σχεδιασμό, έξυπνες και στοχευμένες δράσεις, αξιοποίηση δομών και υποδομών. Είναι ο μονόδρομος για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Κι εμεις εδώ στη ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ… μπορούμε…


Χριστίνα Ανδρεαδάκη – Μπασιούρη
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ηρακλείου
\”ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ\” του Σεραφείμ Τσόκα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook