Τελευταία ανανέωση 11:36

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του δημάρχου Χανίων κατά την έναρξη της διημερίδας στο ΜΑΙΧ για τα βιώσιμα μοντέλα του Καλλικράτη, Εμμ.Σκουλάκη, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της νέας πραγματικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι το θεσμικό εγχείρημα εμφορείται από οράματα, αλλά δεν διαθέτει μέχρι στιγμής τους απαιτούμενους πόρους.

Πρώτος το λόγο για να τοποθετηθεί πήρε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος και κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του , υπογράμμισε ότι η Κρήτη επελέγη από τον ΟΟΣΑ το 2005 ως μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές.

Ο Δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός και αγκυλώνει την αναπτυξιακή προοπτική.

Ο κρατισμός, η κατανάλωση και ο εφησυχασμός είναι στα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η Κρήτη, σύμφωνα με τον κ.Μόσιαλο, πρέπει να αναβαθμισει τις πανεπιστημιακές σπουδές για τον τουρισμό, που αποτελούν εφαλτήριο για την πρόοδο ολόκληρου του νησιού.

Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο κ.Μόσιαλος, το λόγο πήρε για να χαιρετίσει την εκδήλωση ο κ.Βαλυράκης.

Στο βήμα θα ανέβει σε λίγο ο κ.Σκανδαλίδης ως ομιλητής.

Τις βάσεις για μια νέα διάσταση στην αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, έθεσε με την ομιλία του στην διημερίδα για τον \”Καλλικράτη\” που πραγματοποιείται στο ΜΑΙΧ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη.

Ο υπουργός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η γεωργία συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εργασθούμε σκληρά.

Το τρίπτυχο ενέργεια, αγροτικά προϊόντα και μεταποίηση είναι τα εργαλεία για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Ο κ.Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα των Περιφερειών, και τόνισε ότι πρέπει να \”είμαστε δημιουργικοί και όχι μεταπράττες\”.

Ο κ.Σκανδαλίδης υπερθεμάτισε για τον θησαυτό της Κρητικής γης και τρόπους αξιοποίησης του.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι «πρεπει να διαχυθει η εξουσία στον πολίτη για να λειτουργήσει η αναπτυξη με αυτο τον τροπο θα λειτουργήσει η αποκέντρωση και η αναπτυξη.»

Για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθεί στο ταμείο αγροτικής ανασυγκρότησης, σε ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος ισχυρίστηκε ότι οι νέοι αγρότες θα πρέπει να έχουν αρωγούς τα επιστημονικά ιδρύματα, εγνωσμένου κύρους όπως το ΜΑΙΧ και να γίνει ορθός προγραμματισμός καλλιεργειών.

Ο κ.Σκανδαλίδης, ήταν ξεκάθαρος: «θα στηρίξουμε μόνο τους βιώσιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς»

To Flashnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διημερίδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook