Πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, χάνοντας τα κέρδη που σημείωσαν νωρίτερα – με τους Dow και S&P 500 να έχουν φτάσει ενδοσυνεδριακά σε νέα ιστορικά υψηλά – καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας.
Τριαντα ένας νεκροί στην Οδησσό από την πυρκαγιά μετά από πυρά στο κτίριο των συνδικάτων. Στους 50 οι τραυματίες ενώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, φωτογραφίζοντας σκοπευτές σαν και αυτούς που έδρασαν στα γεγονότα του Κιέβου και εμφανίστηκαν ως μέλη του Δεξιού Τομέα.
\”Η αβεβαιότητα μετράει\” αναφέρει ο Randy Frederick, διευθύνων σύμβουλος στο Charles Schwab, με φόντο τις αναφορές ότι η Ρωσία ζήτησε να γίνει συνάντηση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ (συνεδρίασαν οι πρέσβεις του ΟΗΕ) σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών στην φιλορωσική Ανατολική Ουκρανία. Προειδοποιεί ο Ομπάμα για νέα μέτρα ενάντια στην Ουκρανία που έκανε τις δηλώσεις αυτές με την Άγκελα Μέρκελ στο πλευρό του που πραγματοποιεί επίσημη επιίσκευψη στην Ουάσιγκτον.
Θετικά γύρισε ο χρυσός καθώς ο δείκτης φόβου (VIX) σημείωσε άνοδο πάνω από το 13.
O Dow σημείωσε πτώση 0,28% στις 16.513 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 1.881 μονάδες ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,08% στις 4.124 μονάδες.
Ο Dow σημείωσε κέρδη 0,9% σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 εβδομαδιαία ενισχύθηκε 1% ενώ και ο Nasdaq κέρδισε 1,2% στην εβδομαδα.
H δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της κατάρρευσης των Lehman Brothers.
“Πρόκειται για μία ισχυρή έκθεση που υποδηλώνει ότι η Fed θα συνεχίσει το tapering,” λέει στο Bloomberg ο Anthony Valeri, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην LPL Financial στο Σαν Ντιέγκο. “Είναι η πρώτη ισχυρή επιβεβαίωση ότι απομακρύνεται μέρος της επιβράδυνσης που είχε φέρει ο χειμώνας”, τονίζει και προσθέτει ότι εάν η αγορά παραμείνει στάσιμη “αυτό θα αποτελεί ένδειξη ότι τα χρηματιστήρια περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα κέρδη και ίσως χρειάζονται έναν ακόμη καταλύτη πριν καταρρίψουν νέα υψηλά”.
Tα στοιχεία για την αγορά εργασίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις
Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέλαβαν τον Απρίλιο το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από τον Ιανουάριο του 2012, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,3%, ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία εξέρχεται από την επιβράνδυση που κατέγραψε το α\’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 288.000 τον Απρίλιο από 203.000 το Μάρτιο κι ενώ οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, ανέμεναν 218.000 νέες θέσεις.
Το ποσοστό της ανεργίας είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Το Μάρτιο βρισκόταν στο 6,7%, ενώ οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν 6,6%.
Oι μισθοί και οι ώρες εργασίας παρέμειναν αμετάβλητες.
“Ενώ οι επικεφαλίδες υπονοούν σίγουρα ότι οι συνθήκες βελτιώνονται, χρειάζεται επίσης να επικεντρωθεί κανείς στο ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, το οποίο εξακολουθεί να υποχωρεί και βρίσκεται σε χαμηλό πολλών ετών και πολλών δεκαετιών”, επισημαίνει ο Ryan Larson, επικεφαλής trading μετοχών στη RBC Global Asset Management του Σικάγου. “Από πλευράς συμμετοχής, είναι λίγο απογοητευτικό, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αποχωρεί από το εργατικό δυναμικό”.
H Fed ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία ανακάμπτει μετά τη στασιμότητα του τελευταίου τριμήνου και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Η νομισματικής επιτροπή της κεντρικής τράπεζας μείωσε κατά 10 δισ. δολ. τη μηνιαία αγορά ομολόγων στα 45 δισ. δολ., τονίζοντας ότι περαιτέρω μειώσεις “σε λελογισμένες κινήσεις” είναι πιθανές.
Διαφορετική έκθεση έδειξε σήμερα ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,1% το Μάρτιο από 1,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 1,5%.
Στο πεδίο των μετοχών, η Agnico Eagle Mines σημείωσε άλμα 9,16%, καθώς ανακοίνωσε παραγωγή-ρεκόρ χρυσού για το τρίμηνο.
Η LinkedIn υποχώρησε 8,29% μετά τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τριμήνου, που ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων.
Η Boeing ενισχύθηκε 1,26%, η Walt Disney σημείωσε άνοδο 1,04%, η Exxon Mobil κατέγραψε κέρδη 0,68%, η McDonald\’s έκλεισε υψηλότερα 0,43%, η EI du Pont κέρδισε 0,24%.
Η Wynn Resorts ενισχύθκε 7,2%, η Mohawk Industries σημείωσε άνοδο 5,7%, η Estee Lauder κατέγραψε κέρδη 4,6%, η Motorola κέρδισε 4,5%, ενώ η Starwood Hotels & Resorts έκλεισε υψηλότερα 3,9%.
newmoney.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook