Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φαιστού σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, πραγματοποίησαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες, εκδήλωση με θέμα: «Ψυχική Υγεία για Όλους». Η συγκεκριμένη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Φαίστου και της ΔΕΠΑΦ.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη -Ανυφαντάκη, εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, Αντιδήμαρχοι, τοπικοί φορείς και εθελοντές, καθώς και αρκετός κόσμος. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Α. Βγόντζας, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, ο Μ. Πρίντεζης, Κοινωνικός Λειτουργός, Προϊστάμενος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Φαιστού, η Β. Γαλανοπούλου, Ψυχολόγος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Φαιστού, καθώς και η Ε. Αναγνωστάκη, Κοινωνική Λειτουργός Κέντρου Υγείας Μοιρών.
Ένα από τα σημαντικά θέματα που αναδείχθηκαν στην εσπερίδα, ήταν η έναρξη λειτουργίας, για πρώτη φορά, του Κέντρου Ημέρας για Ψυχικά Ασθενείς στο Δήμο Φαιστού. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φαιστού και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη 6 Μαΐου στο χώρο του ΚΑΠΗ στις Μοίρες. Η λειτουργία του Κέντρου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως η Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής Μονάδας ΠΑΓΝΗ, καθώς και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με το Κέντρο Υγείας Μοιρών. 
Τι είναι τα κέντρα ημέρας
Τα Κέντρα Ημέρας αποτελούν μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες σε ενήλικες με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, που διαβιούν στην κοινότητα. 
Σε ποιους απευθύνεται:
Το Κέντρο Ημέρας θα παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και ψυχοκοινωνική έκπτωση. 
Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας στοχεύει:
• Στην πρόληψη υποτροπής.
• Στην αποφυγή και μείωση του χρόνου κλειστής περίθαλψης ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
• Στην ψυχοκοινωνική διερεύνηση των δυνατοτήτων και των αναγκών των ατόμων προκειμένου να καταστεί εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τον καθένα.
• Στην ένταξη του ατόμου σε μια ποικιλία κοινωνικό-θεραπευτικών δραστηριοτήτων, παράλληλα με την ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ατόμων όσο και των οικογενειών τους.
• Στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της κοινότητας με στόχο την άρση του κοινωνικού στίγματος. 
Το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας:
Το προσωπικό που θα ξεκινήσει το Κέντρο Ημέρας αποτελείται από:
• Ψυχολόγο
• Κοινωνικούς λειτουργούς
• Κοινωνιολόγο
• Φυσικοθεραπεύτρια
• Επισκέπτρια υγείας
• Νοσηλεύτρια
• Οικογενειακή βοηθό 
Η ομάδα που θα στηρίξει το Κέντρο Ημέρας, στο πλαίσιο του έργου της και ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών θα συνεργαστεί με οργανισμούς και άλλους επαγγελματίες καθώς και υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και με οργανισμούς απασχόλησης.
Με αφορμή την εσπερίδα για την Ψυχική Υγεία, η Δήμαρχος Φαιστού στον χαιρετισμό της, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στους επιστήμονες-ομιλητές, καθώς και τους φορείς που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση αυτής της πολύ σημαντικής Εσπερίδας, τόνισε χαρακτηριστικά πώς: «τα τρία τελευταία χρόνια η Κοινωνική Υπηρεσία λειτούργησε όπως έπρεπε να λειτουργεί, έχοντας πολλαπλές αρμοδιότητες και θέματα να αντιμετωπίσει. Ο Δήμος Φαιστού στην προσπάθεια αυτή δημιούργησε κοινωνικές δομές όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, με παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους, πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου το οποίο παρέχει είδη πρώτης ανάγκης σε συμπολίτες μας , ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και το κοινωνικό φροντιστήριο. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε ελλείψεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και αναγκαίων πόρων, είναι αρκετά τα προγράμματα που τοποθετήθηκαν στην Κοινωνική Υπηρεσία, ως κομμάτι της Κοινωνικής Πολιτικής. Ως Δημοτική Αρχή, μας ενδιαφέρει να λειτουργούν σωστά οι υποδομές που υποστηρίζουν την τοπική κοινωνία και βρίσκονται κοντά στον δημότη και τις ανάγκες του».
Το Κέντρο Ημέρας θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12 – 3 το μεσημέρι στο χώρο του ΚΑΠΗ στις Μοίρες.
Πληροφορίες 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ Τηλ: 28923-40217
Πρίντεζης Μιχάλης, Κοινωνικός Λειτουργός
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΙΡΩΝ Τηλ: 28920-22905
Φραγκιαδάκη Σοφία, Επισκέπτρια Υγείας
πάροδος 25ης Μαρτίου 1, Δημαρχείο Δήμου Φαιστού Μοίρες ΤΚ 70.400

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook