Το ενδιαφέρον ξένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ενέργειας, προσέλκυσαν τα στοιχεία για την ύπαρξη ορυκτού πλούτου στη Κρήτη – κυρίως φυσικού αερίου-  που   παρουσίασε στο συνέδριο του Economist  ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, μαζί με μια ομάδα 4 ακόμα   παγκοσμίως διακεκριμένων καθηγητών.

Η ομάδα των επιστημόνων ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου στις 4:15 το μεσημέρι της Πέμπτης και κοινοποίησε  ερευνητικά δεδομένα  σύμφωνα με τα οποία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ικανά να βγάλουν τη χώρα μας από τη δεινή οικονομική της κατάσταση.

Όπως δήλωσε στο flashnews.gr  μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Φώσκολος, με τα κοιτάσματα αυτά 

«έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το χρέος της Ελλάδας και να αποκτήσουμε ισχυρή γεωπολιτική δύναμη.  Αυτή τη δύναμη που μας έδωσε κάποτε ο τρομερός Έλληνας Ελ. Βενιζέλος και τώρα την έχουμε απεμπολήσει».

«Τα αποθέματα της Κρήτης είναι τόσο μεγάλα που δεν προορίζονται μόνο για την Ελλάδα. Μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης.»

Ενδιαφέρον από ξένους οικονομικούς παράγοντες

Σε ερώτηση του Flashnews προς τον κ. Φώσκολο για τον εάν μετά την ομιλία του, τον προσέγγισαν οικονομικοί παράγοντες  που παρακολουθούν το συνέδριο απάντησε ότι

«Έλληνες όχι,  ξένοι ναι. Μεγάλες εταιρείες που κάνουν γεωτρήσεις, μόλις άκουσαν την ομιλία μου ενθουσιάστηκαν και μου ζήτησαν τα στοιχεία.  Υπάρχει ενδιαφέρον και από τους Αμερικανούς. Ωστόσο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μπορώ να πω κάτι παραπάνω για αυτό»

Οικονομικά συμφέροντα υπονομεύουν την πορεία των ερευνών

Στην ομιλία του ο κ. Φώσκολος τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, καθώς τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας θα είναι τεράστια, τόσο άμεσα, με έσοδα που υπολογίζονται στα 302 δισεκατομμύρια ευρώ , όσο και έμμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που υπολογίζονται στις 300.000 στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Καταγγέλλει ωστόσο ότι  υπάρχουν κολοσσιαία οικονομικά συμφέροντα που δεν αφήνουν τις έρευνες για την εξόρυξη ορυκτού πλούτου να προχωρήσουν.

«Υπάρχουν δύο τρεις επιχειρηματίες που δεν θέλουν να γίνουν έρευνες κάτω από το Αιγαίο. Αυτοί  δυστυχώς, έχουν μπει μέσα στο Υπουργείο και κατευθύνουν την έρευνα.

Αν «βγάλουμε» τα δικά μας κοιτάσματα,  η τιμή του φυσικού αερίου θα πέσει στα 5 δολάρια τη μονάδα. Υπάρχουν επιχειρηματίες, που δεν θέλουν να αυξηθεί η προσφορά και να πέσει η τιμή του»

Για το λόγο αυτό, ο κ. Φώσκολος σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος έμεινε εμβρόντητος όπως αναφέρει όταν του είπε ότι ο ορυκτός πλούτος της Κρήτης καλύπτει το χρέος της Ελλάδας, ζήτησε

«τα στοιχεία των μελετών του να πάνε απευθείας στον Πρωθυπουργό, για να έχει υπόψη του από πρώτο χέρι τι κρύβεται στη Κρήτη, και να μην περνάνε (τα στοιχεία) από το φίλτρο των επιχειρηματιών»

Οι Νορβηγοί θέλουν το φυσικό αέριο της Κρήτης

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Φώσκολος, οι Νορβηγοί έχουν όλα τα γεωφυσικά μας δεδομένα, ενώ ο  Υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας, έχει δηλώσει ευθαρσώς σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Όσλο,

«ότι υπάρχει ανάγκη για φυσικό αέριο, η Ευρώπη θέλει φυσικό αέριο και υπάρχουν δεδομένα για ύπαρξη κοιτασμάτων στην Κρήτη».

Για τον ενεργειακό πλούτο νότια και νοτιοανατολικά του νησιού,  ο καθηγητής ολοκληρώνει μια  ακόμη εργασία μαζί  με άλλους γεωλόγους, που θα  δημοσιευτεί στο εξωτερικό.

Ας σημειωθεί ότι στο συνέδριο του Economist, που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, μετείχαν ως ομιλητές ο  πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, το μέλος της ΕΚΤ Γιούνκερ Στάρκ. Νομπελίστες οικονομολόγοι όπως ο Τζοζεφ Στίγκλιτς καθώς και πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Δείτε εδώ σχετική μελέτη του Καθηγητή σε μορφή pdf

Flashnews.gr/ Ζουμαδάκη Ελενη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook