Συνεχίζεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, μετά τις θλιβερές συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες της Παρασκευής στην Οδησσό, στο Κραματόρσκ και στο Σλαβιάνσκ και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 60 άνθρωποι.

Στην Οδησσό μάλιστα 36 Ρωσόφωνοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο αφού εγκλωβίστηκαν στο μέγαρο των συνδικάτων κτίριο από ακροδεξιούς και κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και κάηκαν ζωντανοί. 

\"\"

Είτε έχασαν τη ζωή τους είτε από αναθυμιάσεις, είτε απανθρακώθηκαν, είτε σκοτώθηκαν πέφτοντας στο κενό για να αποφύγουν την πυρκαγιά, την ώρα που ένοπλοι ακροδεξιοί Ουκρανοί και κυβερνητικές δυνάμεις από το Κίεβο σχεδόν παρακολουθούσαν με απάθεια να καίγεται το κτίριο όπου είχαν καταφύγει φιλορώσοι ως αποτέλεσμα των εκρήξεων που προκλήθηκαν από τις βόμβες μολότωφ που πέταξαν άγνωστοι…

\"\"

Επρόκειτο για τα πιο σοβαρά επεισόδια που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στην περιοχή ανάμεσα σε φιλορώσους και εθνικιστές Ουκρανούς και τα οποία αποδεικνύουν οτι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Η απίστευτη τραγωδία στην Οδησσό και το γεγονός ότι πολλοί φιλορώσοι διαδηλωτές κάηκαν ζωντανοί έχει προκαλέσει αποτροπιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

\"\"

Η Γιούλια Τιμοσένκο κατηγόρησε τη Μόσχα για προβοκάτσια και το Κίεβο καθυστερημένα κήρυξε διήμερο πένθος, ενώ στη Μόσχα η οργή των ρώσων ξεχειλίζει.

\"\"

Στο μεταξύ το μεσημέρι του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι οι ουκρανικές αρχές ανακατέλαβαν το κτήριο των αρχών ασφαλείας στο Κραματόρσκ, το οποίο είχε δεχθεί επίθεση από ενόπλους φιλορώσους. Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας Βασίλ Κρούτοφ δήλωσε ότι στην περιοχή έχουν ξεσπάσει σκληρές μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αποσχιστών.

Μάλιστα σημείωσε ότι αυτό που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στις ανατολικές επαρχίες της χώρας δεν είναι μια εξέγερση μικρής κλίμακας, αλλά στην πραγματικότητα «ένας πόλεμος».

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ρωσόφιλων αυτονομιστών της πόλης, που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι μάχες συνεχίζονται. Όλοι ήταν μεταξύ των πολιτών που πρόσκεινται στους αυτονομιστές και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, που βρίσκονται σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως την ονομάζει το Κίεβο.

Σήμερα, όπως καταγγέλουν φιλορώσοι αντάρτες τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά των ουκρανικών στρατευμάτων ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εν τω μεταξύ, στα νοσοκομεία επικρατεί το απόλυτο χάος, ενώ στο Κραματόρσκ δε λειτουργεί τίποτα. Πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ και πάρκα είναι όλα κλειστά! Ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν τραβήξει χειιρόφρενο!

Μέσω Facebook, ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, προειδοποίησε τους κατοίκους του Κραματόρσκ να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους! 

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθεί «μια ανεξάρτητη έρευνα» για τα πολύνεκρα επεισόδια στην Οδησσό

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους χθες Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της και κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας»

Πένθος στην Οδησσό

Την ίδια ώρα στην Οδησσό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος – από σήμερα έως τη Δευτέρα – για όσα τραγικά συνέβησαν στους δρόμους και το κτίριο των συνδικάτων χθες το απόγευμα και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 174.Οι περισσότεροι από τους νεκρούς πνίγηκαν μέχρι θανάτου από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο των συνδικάτων όταν εθνικιστές ουκρανοί έβαλαν φωτιά στην είσοδό του επειδή μέσα σε αυτό είχαν συγκεντρωθεί ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Άλλοι απανθρακώθηκαν ζωντανοί, άλλοι σκοτώθηκαν όταν έπεσαν στο κενό για να αποφύγουν τη φωτιά.
Η ένταση είχε ξεκινήσει νωρίτερα στους δρόμους της πόλης με τέσσερις νεκρούς σε συγκρούσεις σώμα με σώμα ανάμεσα σε οπαδούς τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου και υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με φιλορώσους αυτονομιστές.

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει έναν άνθρωπο να πέφτει από ένα παράθυρο του κτηρίου του συνδικάτου που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Παρασκευής στην Οδησσό. Το πλάνο του ανθρώπου που πέφτει στο κενό για να γλιτώσει από τις φλόγες και τους πυκνούς μαύρους καπνούς είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης που ένιωθαν όσοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτήριο, που την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήταν γεμάτο κόσμο, στην πλειοψηφία τους φιλορώσους αυτονομιστές. 

Μισθοφόροι από Πολωνία και χώρες Βαλτικής μάχονται στην Α. Ουκρανία;

Ουκρανικά διαβατήρια για 300 περίπου μισθοφόρους φέρονται να ζήτησαν από την Κρατική Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ουκρανίας στις 29 του μήνα οι επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, οι Αρσέν Αβάκοφ και Βαλεντίν Ναλιβάιτσενκο ζήτησαν να εκδοθούν με επείγουσα διαδικασία 300 διαβατήρια για πολίτες της Πολωνίας και άλλων χωρών της Βαλτικής, πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών.

Κατά τις εκτιμήσεις οι μισθοφόροι αυτοί αξιωματικοί θα δράσουν ως τοπικοί διοικητές και στρατιωτικοί σύμβουλοι στην πολεμική επιχείρηση, που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον των εξεγερμένων πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας.

Κατά την ίδια πηγή στην πραγματικότητα οι «ενδιαφερόμενοι» να αποκτήσουν ουκρανικά διαβατήρια ήδη δρουν στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας. Σχετικές πολυάριθμες μαρτυρίες το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί και αφορούν τόσο συνομιλίες μέσω ασυρμάτων, που γίνονται στα αγγλικά, όσο και συνεννοήσεις μεταξύ ενόπλων στρατιωτικών, οι οποίοι, όπως παρατήρησαν κάτοικοι, δεν αντιδρούν και δεν κατανοούν ούτε τα ρωσικά, ούτε τα ουκρανικά.

Για τις καταγγελίες αυτές το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πλευρά, καθώς καμία εταιρεία μισθοφόρων δεν μπορεί να δράσει σε ξένο έδαφος εάν δεν έχει τη σχετική άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία χαρακτηρίζει τις απαντήσεις και εξηγήσεις της Ουάσιγκτον «ασαφείς», που γεννούν την εντύπωση ότι κάτι θέλει να κρύψει επιμελώς η αμερικανική ηγεσία.

protothema.gr/in.gr/newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook