ΠPΩTAΓΩNIΣTIKO ρόλο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να διαδραματίσει η προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, προοπτική που ήδη έχουν αξιοποιήσει με επιτυχία ανταγωνιστικοί προορισμοί (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), όπως προκύπτει από ημερίδα που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι εταιρίες low cost.

 

Ο υφυπουργός Yποδομών Σ. Βούγιας αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εν λόγω εταιριών στην ανάπτυξη του τουρισμού, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ανάπτυξη των αερομεταφορών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του αεροπορικού τουρισμού.

Oπως επισήμανε ο υφυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα, το 2012 θα ολοκληρωθούν οι πρώτες παραχωρήσεις περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η επιλογή συμβούλου, με στόχο την υποβολή σχετικής μελέτης μέχρι το τέλος του έτους. Στο μεταξύ, ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός έργων σε περιφερειακά αεροδρόμια (Νέα Αγχίαλος, Aκτιο, Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος), με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός έκανε λόγο για την επέκταση της αναστολής ισχύος των τελών χρήσης αερολιμένων σε όλα τα αεροδρόμια, με εξαίρεση τον ΔΑΑ, για το 2011, αλλά και την επιχορήγηση κατά 50% από το Ελληνικό Δημόσιο του τέλους τερματικής περιοχής για τον ΔΑΑ.

Η Ν. Μπέη, γενική γραμματέας του Yπουργείου Πολιτισμού και Tουρισμού, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης (17%) αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να αναλογιστούμε το όφελος των LCC στον τουρισμό, δεδομένου ότι το 2010 διακινήθηκαν 400 εκατ. επιβάτες εντός Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδια σε θέματα τουρισμού. Ο. Κεφαλογιάννη στάθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης ανταγωνιστικών τελών κυρίως στο αεροδρόμιο της Αθήνας και βελτίωσης των υποδομών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Την ημερίδα πλαισίωσαν κορυφαίοι ομιλητές της διεθνούς σκηνής των αερομεταφορών, όπως ο πρόεδρος της Eνωσης Ευρωπαϊκών Εταιριών Xαμηλού Kόστους ο W. Kurth, το στέλεχος της βρετανικής εταιρίας σχεδιασμού δρομολογίων αεροπορικών εταιριών ASM-UBM Aviation, David Bell και ο επικεφαλής Marketing και Επικοινωνίας του αεροδρομίου του Abu Dhabi Γ. Καραμάνος.

express.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook