Μια ανάσα πριν από το όνειρο της ολοκλήρωσης του ελληνικού πύργου, του ουρανοξύστη που χτίζεται στο κέντρο της Μελβούρνης για να στεγάσει την ελληνική κοινότητα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο εκτός συνόρων της χώρας, βρίσκεται η ομογένεια.

Ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα, με το 90% των εργασιών να έχει ολοκληρωθεί. Οι εκπρόσωποι της κοινότητας οργάνωσαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης την πρώτη εκδήλωση εντός του υπό κατασκευή κτηρίου επί της οδού Lonsdale, στην καρδιά της σύγχρονης μεγαλούπολης.

Έτσι, δεκάδες επιφανείς εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να θαυμάσουν εκ των ενόντων το πολυαναμενόμενο κτήριο, το οποίο, εκτός από τις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως φάρος του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της κουλτούρας της μητέρας – πατρίδας.

Η εκδήλωση είχε και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, εφόσον αποσκοπούσε στο να αποδώσει τις δέουσες τιμές πρωτίστως στους ομογενείς, αλλά και στο αυστραλιανό κράτος (σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο), για την οικονομική τους συμβολή, ώστε το όνειρο να αποκτήσει σάρκα και οστά.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στη σημασία την οποία προσδοκούν να αποκτήσει ο πύργος όταν σε λίγους μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης, «η υλοποίηση αυτού του συλλογικού ονείρου θα ήταν αδύνατη αν δεν είχαν πραγματικά πιστέψει σε αυτό κάποιοι ξεχωριστοί Έλληνες και δεν έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, στηρίζοντας εμπράκτως τη συλλογική προσπάθεια».

Η ανταπόκριση ήταν όχι απλώς σημαντική, αλλά καταλυτική. Η κατασκευή κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εμπνευστές της αισθάνθηκαν πως οι υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τις δυνατότητες.

Τότε ήταν που λειτούργησε το ελληνικό φιλότιμο και εξέχοντες Έλληνες της διασποράς στη Βικτώρια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και στήριξαν με γενναίες δωρεές την τιτάνια προσπάθεια. Αρωγός, όμως, στάθηκε και η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας. Πρώτος ανταποκρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βικτώριας Τεντ Μπέλιου, προσφέροντας δύο εκατομμύρια δολάρια εκ μέρους της πολιτείας.

Σύντομα ακολούθησε το παράδειγμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, τόσο υπό την ηγεσία της πρώην πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ όσο και με τον σημερινό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ. Η στάση αυτή της αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας αποτέλεσε, όπως τόνισαν κατ’ επανάληψη οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της, «μια ελάχιστη αναγνώριση στα όσα έχει προσφέρει η παρουσία τόσων εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών στη δημιουργία της Αυστραλίας όπως τη ζουν και την απολαμβάνουν σήμερα οι κάτοικοί της».

zougla,gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook