Φθηνότερη γίνεται η απόκτηση ακινήτου μετά την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τον φόρο υπεραξίας, ο οποίος μπορεί να επιβαρύνει τον πολίτη, ωστόσο η μείωση του φόρου μεταβίβασης από 10% σε 3% υπερκαλύπτει το όποιο κόστος, λειτουργεί υπέρ του αγοραστή και δημιουργεί ευκαιρίες για τους ενδιαφερομένους.

Το νέο τοπίο δημιουργεί σημαντική φορολογική ελάφρυνση για τον αγοραστή και όσο αυξάνεται η αξία του μεταβιβαζομένου ακινήτου τόσο μεγαλώνει και το όφελος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η ελάφρυνση ροκανίζεται μόνο όπου προκύπτει πολύ μεγάλος φόρος υπεραξίας, ο οποίος βαρύνει τον πωλητή, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις στελέχη του χώρου δεν αποκλείουν την περίπτωση οι δύο πλευρές στο τέλος «να τα βρουν».

Δεδομένου ότι η υποχώρηση των τιμών είναι μεσοσταθμικά 40% από την έναρξη της κρίσης και ανάλογα με την περίπτωση φτάνει το 80%, εμφανίζονται -όπως λένε οι συμβολαιογράφοι- ενδιαφερόμενοι αγοραστές που δέχονται να καταβάλουν εκείνοι μέρος του φόρου υπεραξίας, αφού και πάλι το όφελος που θα έχουν από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης είναι μεγαλύτερο.

Κατά πόσον η μετακύλιση μέρους του φόρου υπεραξίας στον αγοραστή θα περιοριστεί σε μεμονωμένα περιστατικά ή θα γενικευτεί ως τάση μένει να φανεί. Όπως λέει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, διαμορφώνονται τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων ως προς την επιβάρυνσή τους.

Τα πιο ελκυστικά είναι ασφαλώς τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή κάποιου πριν από το 1995, τα οποία και απαλλάσσονται.

Η πιο ωφέλιμη άρα και ελκυστική φορολογικά κατηγορία ακινήτων είναι όσα περιήλθαν στην κατοχή του σημερινού ιδιοκτήτη από την 1η Ιανουαρίου 1995 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, καθώς ο φόρος υπεραξίας μειώνεται έναντι των άλλων.

Λιγότερο ελκυστική φορολογικά είναι η κατηγορία όσων ακινήτων περιήλθαν στην κατοχή του σημερινού ιδιοκτήτη από το 2002 ως το 2007, δηλαδή πριν από την τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Η τέταρτη κατηγορία είναι τα ακίνητα που αποκτήθηκαν την περίοδο 2007-2014. Στα συμβόλαια έχουν αναγραφεί ως τιμές κτήσης οι αντικειμενικές αξίες, οι οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα ίδιες. Αν αυτά τα ακίνητα επιχειρηθεί να πουληθούν σήμερα στην αντικειμενική τους αξία, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρή.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook