Με τη βοήθεια χρηματοδότησης της ΕΕ, μια ομάδα άνεργων γυναικών από τη Σϋρο, χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν εργατικό συνεταιρισμό, προκειμένου να κερδίσει τα προς το ζην. Έτσι γεννήθηκε ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ.

Εξυπνες νοικοκυρές
Στη Σύρο, ένα ελληνικό νησί με υψηλό δείκτη ανεργίας, μια ομάδα από δραστήριες ντόπιες νοικοκυρές ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση catering και να αρχίσουν να εργάζονται εκτός σπιτιού.

Από το 2000, η Άννα Δαρζέντα και 27 ακόμη γυναίκες απασχολούνται σε αυτή την κοινωνική επιχείρηση, η οποία προσφέρει υπηρεσίες catering για εκδηλώσεις τόσο στη Σύρο όσο και σε άλλα ελληνικά νησιά. Επιπλέον, παρασκευάζουν γλυκά και έχουν ανοίξει ένα επιτυχημένο εστιατόριο με χαμηλές τιμές, όπου σερβίρουν χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα.

Πήραν το πρόγρσμμα για γυναίκες
Όταν ξεκινούσαν, καμία από αυτές τις γυναίκες δεν διέθετε σχετική επαγγελματική εμπειρία ή κατάρτιση, παρ\’ όλα αυτά επέμειναν. Ήδη από την αρχή είχαν τη στήριξη του προγράμματος EQUAL για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων στις αγορές της ΕΕ, τόσο μεταξύ εργαζομένων όσο και μεταξύ εκείνων που αναζητούν εργασία. Η κ. Δαρζέντα είναι ενθουσιασμένη με την υποστήριξη της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι \”οι προκαταλήψεις του κόσμου απέναντί μας ως γυναίκες\” αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ξεκίνημα.

΄Τι παρασκευάζουν

Πέρα από την παρασκευή παραδοσιακών συριανών γλυκών, παστέλι, αμυγδαλωτά, μπισκότα βουτύρου και αμυγδάλου και γλυκά του κουταλιού, οι κυρίες του συνεταιρισμού διαθέτουν και ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο επιχειρηματικό πνεύμα και έχουν ανοίξει και εστιατόριο στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου σερβίρουν καθημερινά «μαμαδίστικα» φαγητά όπως χταπόδι με μακαρονάκι, μυδοπίλαφο, μακαρονάδα θαλασσινών, μελιτζάνες με φέτα αλά Ιμάμ, παστίτσιο, μοσχαράκι λεμονάτο και ριγανάτο, κοκκινιστό με πουρέ, αγκινάρες αλα πολίτα, ρεβιθάδα.

Οι ίδιες γράφουν στο σάιτ τους tokastri.blogspot.gr:
Με σεβασμό στην παράδοση και θέλοντας να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις γεύσεις της ευρηματικής Κυλαδίτικης κουζίνας, δημιουργήσαμε τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου, το \”Καστρί\”. Ένα εργαστήρι γαστριμαργικών απολαύσεων, με σεβασμό στη Συριανή Κυκλαδίτικη κουζίνα και στον καταναλωτή.

Με κύριο στόχο την ποιότητα και την υγιεινή διατροφή και με τις γνώσεις που μας κληροδότησαν οι γιαγιάδες μας, παρασκευάζουμε τα προϊόντα μας αποκλειστικά από αγνές Κυκλαδίτικες πρώτες ύλες, με παραδοσιακές σπιτικές συνταγές, σε σύγχρονα διαμορφωμένους χώρους παραγωγής, με άριστο εξοπλισμό και τηρώντας τις προδιαγραφές υγιεινής.

Εστιατόριο και κέτερινγκ φοβερά

Το εστιατόριό τους στη Σύρο ενθουσίασε ακόμη και τον γευσιγνώστη του gastronomos.gr ο οποίος γράφει:
Σπιτικό φαγητό σε προσιτές τιμές σε ένα ήσυχο και δροσερό σοκάκι της Ερμούπολης.
Η θέση Κέντρο απόκεντρο, λίγα μόλις μέτρα από την περατζάδα του παραλιακού δρόμου και σε ίση απόσταση από την κεντρική πλατεία Μιαούλη και το μέγαρο του Δημαρχείου. Λιγοστά τραπεζάκια στον πλακόστρωτο πεζόδρομο και κάμποσα ακόμα στο δροσερό εσωτερικό του μαγαζιού.

Οικείος χώρος, σπιτικός, με πιστούς πελάτες που έρχονται και επανέρχονται. Το στυλ θυμίζει κλασικό, παλιό ταβερνάκι. Εδώ συχνάζουν φοιτητές, τουρίστες με τα μαγιό τους, εργένηδες, ηλικιωμένοι αλλά και νοικοκυρές που δεν πρόλαβαν να μαγειρέψουν και θέλουν να πάρουν φαγητό σε πακέτο για το σπίτι.

 Εδώ κι επτά χρόνια το Καστρί έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, όχι μόνο τους ντόπιους, αλλά και τους τακτικούς επισκέπτες του νησιού. Το φαγητό είναι όπως θα το έφτιαχνε η μαμά στην κουζίνα του σπιτιού της, μαζί με άλλες… 27 φιλενάδες της. Τόσες είναι οι γυναίκες που απαρτίζουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου, που έχει αναλάβει το εστιατόριο. Γεύσεις απλές, αλλά νόστιμες και συνταγές ντόπιες, κυκλαδίτικες ή εν γένει ελληνικές. Κάθε μέρα θα βρεις να φας και κάτι καινούργιο, αφού στο εστιατόριο καταφθάνουν μπόλικα ταψιά. Μπάμιες, ντομάτες γεμιστές, ιμάμ και χάντρες με πράσο είναι μερικά από τα νοστιμότατα λαδερά τους. Ευρεία είναι η γκάμα και στα άλλα μαγειρευτά τους, από παστίτσιο και μυδοπίλαφο, μέχρι μπακαλιάρο πλακί, μοσχαράκι ριγανάτο και σουτζουκάκια. Συνοδεύονται με πατατούλες, ρύζι ή ζυμαρικά, αναλόγως τα γούστα. Κάθε μέρα ετοιμάζουν επίσης κι ένα ανάλατο φαγάκι, από μακαρόνια με κιμά μέχρι κοτόπουλο φούρνου. Κι αν υπάρχει ακόμη χώρος, δοκιμάστε τα γλυκά του κουταλιού και τα γλυκά ταψιού τους.

\"\"

\"\"

\"\"

Το εστιατόριο

\"\"

\"\"

Ου γυναίκες στην κουζίνα του συνεταιρισμού, μαγειρεύουν για το κέτερινγκ και για το εστιατόριο

\"\"

Το φορτηγάκι που αγόρασαν για να μεταφέρουν τα φαγητά

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook