Η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο την Παρασκευή στην Οδησσό δεκάδων ρωσόφιλων οφείλεται στην εκδίκηση χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαίρου και διαδηλωτών υπέρ της Ουκρανίας, οργισμένων για την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα η πομπή τους προς το γήπεδο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Για ένα ματς του ουκρανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που είχε προγραμματιστεί εκείνη την ημέρα στις 17.00, οι υποστηρικτές των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, ως συνήθως, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης νωρίς το απόγευμα για να ακολουθήσουν την πομπή έως το γήπεδο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Η Ναταλία Πετροπάβλοφσκα, μια από της επικεφαλής του κινήματος υπέρ της Μαϊντάν στην Οδησσό, δήλωσε ότι δεν ήταν μια πολιτική διαδήλωση και ότι το κίνημά της δεν είχε καλέσει σε καμία συγκέντρωση εκείνη την ημέρα.

«Ήταν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, νέοι, και στη χώρα αυτή οι νέοι είναι φυσικά περισσότερο υποστηρικτές μιας ενωμένης Ουκρανίας παρά της Ρωσίας» δήλωσε η ίδια.

Στην πομπή κυριαρχούσαν τα χρώματα του κίτρινου και του γαλάζιου, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας αλλά και της μιας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ξαφνικά η πομπή δέχθηκε επίθεση από πολλές εκατοντάδες ρωσόφιλους καλά εξοπλισμένους, ορισμένοι ήταν ένοπλοι, φορούσαν κράνη και κουκούλες. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Παρά την εξέλιξη αυτή, οι οπαδοί των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων έφθασαν στο στάδιο. Όμως, στο ημίχρονο του αγώνα πολλοί από αυτούς έφυγαν και κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου οι ρωσόφιλοι είχαν κατασκηνώσει από τα μέσα Μαρτίου, έξω από το πέτρινο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα συνδικάτα.

Αυτό το αγριεμένο πλήθος «άρχισε να καταστρέφει, να βάζει φωτιά στις σκηνές. Οι ρωσόφιλοι κατάφεραν να φύγουν, αλλά επέλεξαν να καταφύγουν στο κτίριο των συνδικάτων» δήλωσε η Πετροπάβλοφσκα.

Από εκεί και μετά, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και το κτίριο κάηκε, αναμφίβολα από κοκτέιλ μολότοφ. Είχε περάσει τουλάχιστον μια ώρα πριν φθάσει η πυροσβεστική.

zougla.gr