Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, την τόνωση της αγοράς, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων που είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο για την ανόρθωση της οικονομίας, περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή υφυπουργών, γενικών γραμματέων και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, «κλείδωσαν» οι αλλαγές που θα επέλθουν με το «φορολογικό Καλλικράτη» που στοχεύει στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου, που τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στην τρόικα και θα πάρει το «δρόμο» προς το υπουργικό συμβούλιο, ώστε το Φεβρουάριο να ψηφιστεί από τη Βουλή, είναι η αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και η δραστικότερη είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν τα εξής:

*η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.

*η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις. Ειδικότερα θα παρέχεται η δυνατότητα στους επιτηδευματίες να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας το 40% του φόρου και το υπόλοιπο σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

*η αύξηση του ορίου των 1.500 ευρώ, στις 2.500 ή 3.000 ευρώ, πάνω από οποίο δεν θα επιτρέπεται να εξοφλούνται αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες με μετρητά αλλά μόνο με επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με καταθέσεις των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά και στη μείωση του συντελεστή που επιβάλλεται στα διανεμόμενα κέρδη από το 40% στο 30% ή 25%, αλλά και το εάν ο φόρος θα επιβαρύνει την επιχείρηση ή τους μερισματούχους λειτουργώντας ουσιαστικά ως παρακράτηση.

Ωστόσο όλες οι εισηγήσεις είναι θετικές, αν και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook