Δύο είναι οι συνιστώσες που συνθέτουν το ρόλο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Η μια είναι το εκλογικό σώμα και η άλλη οι υποψήφιοι.

Το εκλογικό σώμα πιστεύω να γνωρίζει ότι η λέξη εκλογή είναι παράγωγο του ρήματος εκλέγω. Εκλέγω σημαίνει ξεδιαλέγω διαλέγω από τα καλά, τα καλύτερα, τα άριστα.

Ο ρόλος του εκλογικού σώματος είναι να μην ανήκει πουθενά. Να μην νιώθει κτήμα κανενός. Να το νιώθει ότι είναι η σημαντικότερη και κυρίαρχη συνιστώσα κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Οι γνώσεις του παρελθόντος, του παρόντος και τα οράματα του μέλλοντος συνθέτουν την αλάνθαστη λαϊκή σοφία. Με αυτά τα κριτήρια η επιλογή και η εκλογή θα έχουν για τους πολίτες τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η άλλη συνιστώσα της επερχόμενης κυρίως δημοτικής εκλογικής αναμέτρησης είναι οι υποψήφιοι.

Αξίζουν άπαντες οι υποψήφιοι θερμά συγχαρητήρια, για την τόλμη τους, να κάνουν ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη κοινωνία και να ζητήσουν την ψήφο της σε καιρούς δύσκολους και δυσοίωνους.

Είναι θεμιτό να ζητούν τα πρωτεία στην κοινωνία της κάθε πόλης, του κάθε χωριού, αλλά και στον Δήμο Χανίων που πρώτιστα μας ενδιαφέρει.

Να επιζητεί τα πρωτεία. Ναι, όχι, όμως την πρωτοκαθεδρία, αλλά να επιζητούν με τον δέοντα ζήλο τα πρωτεία εις την διακονία. Να εκλεγούν στον Δήμο Χανίων οι καλύτεροι, αυτό θα είναι ευλογία, αλλά δια να διακονήσουν και όχι να διακονηθούν. Να θρέψουν στόματα πεινασμένα, να ενδύσουν κορμιά γυμνά, να χτίσουν στέγη για τους αστέγους, τους γέρους και τους ανήμπορους και όχι ακριβά και ευρύχωρα δώματα για τους ιδίους. Να υπηρετήσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Να πάρουν το καθαρό τους πρόσωπιον να σπογγίσουν τις πληγές από τα πέλματα των αδίκων οδοιπορούντων συμπολιτών μας.

Και αν η ύλη δεν επαρκεί, υπάρχει πάντα η ανθρώπινη εφεδρεία: Το καθαρό βλέμμα, το λαμπερό χαμόγελο, η θερμή χειραψία με τον καθένα ξεχωριστά. Να σιγήσει ακόμη και το άχαρο κροτάλισμα που κάνει τα κέρματα στην τσέπη μας από το καθημερινό χαρτζιλίκι και να ηχήσει η χορδή μιας κιθάρας εις το κρύο απόμερο της ανθρώπινης μοναξιάς.

Για τα μεγάλα και καθοριστικά έργα μιας πόλης υπάρχουν οι τεχνοκράτες δεν μπαίνει εμπόδιο κανένας εχέφρων εις το έργο τους.

Η συνδρομή προς αυτούς θα είναι ο έλεγχος και η προσθήκη ευαισθησίας προς τον πολίτη όταν εκείνη αγνοείται, ή η αισθητική και η ανάγκες της καθημερινότητας.

Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τα δεινά της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης. Αυτό δεν αμφισβητείται. Η κατάστασης όμως αυτή επιδεινώνεται από τις τοποθετήσεις και αναλύσεις των διάφορων ειδημόνων επί των οικονομικών θεμάτων, αγνοώντας παντελώς της ψυχοσύνθεση και την ατομικότητα του ανθρώπου. Πολλοί συνάνθρωποι μας οδηγούνται στον φαύλο κύκλο των ψυχικών διαταραχών με προεξέχουσα την κατάθλιψη. Διαφορετική προσέγγιση του θέματος κάνει ο παππούς λέγοντας : “Μην την φοβάσαι παιδί μου την δουλειά που φτιάχνει με παράδες”. Ο άνθρωπος φτιάχνει τα πάντα “το νου του να έχει και πράμα άλλο”.

Η ασθενής μνήμη δεν μας επιτρέπει να αναλογιστούμε ότι πριν την οικονομική κρίση υπήρξε βαθιά ηθική και πνευματική κρίση της κοινωνίας. Παιδί τους είναι η οικονομική κρίση.

Οι συμπεριφορές του νεόπλουτου νεοέλληνα υπάρχουν νωπές στην μνήμη μας: Έλλειψης παιδείας έλεγαν ότι ήταν.

Ο σεβασμός εις τον δάσκαλο ήταν και θα είναι πάντα μεγάλος. Οι αριθμοί στην λειτουργία του συστήματος δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση “τον δάσκαλο”.

Τέτοιες ήταν οι σκέψεις μου το πρωινό της Αργίας εκείνης που έπινα το καφεδάκι, στην όμορφη παραλία της γειτονιάς μου “τη Νέα Χώρα”, αγνοώντας τους καλούς φίλους που κάθονταν δίπλα μου που και εκείνοι από αγάπη και σεβασμό δεν με διέκοπταν.

Με διέκοψε όμως το αναπάντεχο τηλεφώνημα. Καλημέρα φίλε μου. Είμαι ο Δήμαρχος και σε πήρα να σου πω πως σε θέλω μαζί μου στον αγώνα που δίνω για τον Δήμο Χανίων για μια δεύτερη θητεία ώστε να ολοκληρώσω το έργο που ήδη έχω αρχίσει.

Σκέψεις πολλών ημερών, ενημερώσεις από στενούς συνεργάτες του Δημάρχου, είδα έναν Δήμαρχο δυνατό με όρεξη για δουλειά, γιατί έτσι έμαθε στην ζωή του. Και από κοπελομάθει δεν γεροντοξεχνά λέει η λαϊκή παροιμία. Με ευαισθησίες κοινωνικές, ανθρωπιστικές, σκέψεις και οράματα που ταίριαζαν απόλυτα με τα δικά μου. Με ένα τεράστιο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς και αγάπης προς τους συμπολίτες μας και έτσι ευτυχώς πρόλαβα και είπα το ναι.

Ναι, Δήμαρχε μαζί σου. Μαζί σου στον αγώνα που δίνεις για τους ανθρώπους της πόλης μας, τους περιαστικούς Δήμους, τους ανήμπορους και τους έχοντες ανάγκη: Και όχι μόνο. Παντού και πάντα. Για κάθε τι που κάνει τον Δήμο ξεχωριστό. Για ένα Δήμο με ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που του αξίζει. Μια μικρή σπίθα υπήρχε στα στήθη Δήμαρχε. Μπόρεσες και την έκανες φλόγα. Φαντάζομαι ότι τα στήθια των νέων συναγωνιστών και συνυποψηφίων που ο αριθμός τους υπερβαίνει κατά πολύ τους εκατό. Θα έχουν στην κυριολεξία πυρποληθεί.

Αυτή η φλόγα και η σοφία από την πείρα των υπολοίπων παλαιών συναγωνιστών και συνυποψηφίων πιστεύω ότι θα φωτίζει το Δήμο και την πόλη μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Λεωνίδας Μυλωνάκης
Ιατρός
Πρώην Διευθυντής ΙΚΑ & Ε.Ο.Π.Υ.Υ Χανίων
Πρώην Νομαρχιακός & Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χανίων εκλογικής περιφέρειας Χανίων με τον συνδυασμό «Χανιά: Μαζί για τον Δήμο μας»