Έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μαθιουδάκη με τίτλο «Το όνειρο της Καλυψώς» διοργανώνεται από το σύλλογο Κρητών «Νίκος Καζατζάκης», τον Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιλισό» και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου στη βίλα Βουγά (Γ.Ζωγράφου 17, Ν.Ζωγράφου)
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί ένα νυχτερινό οδοιπορικό στην ενδοχώρα της Γαύδου, μια περιπλάνηση στον κόσμο των αστεριών και των κέδρων…
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα 5/5/2014 στις 19:00
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11/5/2014 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 18:00 μμ έως τις 21:00 μμ.

Το σημείωμα του Β.Μαθιουδάκη για την παρουσίαση της έκθεσης και του φωτογραφικού λευκώματος

Οι εικόνες είναι τραβηγμένες με τη μεθοδο έκθεσης μακράς διάρκειας που σου επιτρέπει να πειραματιστείς με το χρόνο και τα χρώματα ώστε να δημιουργηθεί αυτό το κοσμογονικό έναστρο μαγικό περιβάλλον. Μια συνομιλία της γης με τον ουρανό, της επίγειας δημιουργίας με τ’ αστέρια. Οι ιδιόρυθμοι χορευτικοί σχηματισμοί των κέδρων, τα βραχώδη γλυπτά και τ’ αργιλώδη τοπία γίνονται μάρτυρες της δημιουργικότητας της φύσης. Οι καιροί απλόχερα στόλισαν το νησί της Καλυψώς, την Γαύδο με τα πιο πλούσια κτερίσματα καμωμένα από πέτρα, κέδρα, άμμο και μυρωμένα με θυμάρι και θρούμπι. Η νυχτερινή βόλτα στην ενδοχώρα του νησιού είναι στα όρια της πτητικότητας όπου το σώμα εγκαταλείπει τη βαρύτητα και τις έγνοιες και αφήνεται σ’ αυτό το μυθικό θέαμα που προσφέρει η Καλυψώ.
Η φύση λοιπόν στην πρώτη της μορφή με χιλιάδες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, οργανωμένες στο συμπαντικό χάος, συνθέτουν το όλον αφαιρετικά και αυτόνομα, χωρίς να είναι ακόμα αλωμένες από τις λάγνες παγίδες της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Με μικρές γωνιές φρούρια ανέγγιχτα από το όνομα της προόδου. Οι πιστοί φίλοι της, οι αέρηδες μαζί με τις φουρτούνες του Λιβυκού προστατεύουν όσο μπορούν το νησί από την τεχνολογική καταστροφή που και εκεί έχει αρχίσει να αφήνει ευθαρσώς τα σημάδια της. Οστόσο τόποι ανέγγιχτοι, βυθισμένοι στη λήθη του χρόνου μαρτυρούν τον μινωικό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό που συμβίωσαν μαζί της. 
Άλλοτε πάλι, αγριεμένη, βράχος η ίδια να σμιλεύεται από τη βροχή και τον Γραίγο. Άλλοτε περίλυπη σα τις γερμένες ελιές να κοιτάζει τους πολιτικούς εξόριστους που πάλευαν με την πέτρα, την πέτρα που το ίδιο της το σώμα γέννησε στην πιο αρχέγονη κοσμογονία του. Την πέτρα που άθελά της τυραννά τους ελεύθερους και τους σκεπτόμενους και τους οδηγεί στο βραχώδη κόσμο του Σίσυφου, για να απαλλαγεί από το άνθος του κακού που δεν το γεύτηκε ποτέ. 

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1972, αποφοίτησε από το τμήμα ιστορίας αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής Ρεθύμνου το 1995.
Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1992. Έχει συνεργαστεί με το φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής, την εφημερίδα τα Νέα, το Δίφωνο, την εφημερίδα των Συντακτών και άλλα.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει κάνει ατομική έκθεση στο “Πιλπουλ” με θέμα την Αθήνα στους δρόμους της κρίσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook