Η πρώτη ιδιωτική συστημική τράπεζα είναι πλέον γεγονός. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας 2.86 δις ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές υπερέβησαν τα 7 δις ευρώ στην τιμή των 0.31 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι το ποσοστό του κράτους (μέσω του ΤΧΣ) περιορίζεται σε λιγότερο από 35% ενώ οι νέοι ιδιώτες μέτοχοι θα κατέχουν το 65%. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από το ΤΧΣ, το οποίο κατέβαλε 5.8 δις ευρώ στην τιμή των 1.54 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλλει 1.25 δις ευρώ μέσω των προνομιούχων μετοχών, 550 εκ. ευρώ στο good Τ.Τ., 550 εκ. ευρώ στην good Proton και κάποια ακόμη εκατομμύρια στην Aspis Bank. Μοιραία λοιπόν ακούγονται έντονα φωνές, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η τράπεζα ξεπουλήθηκε και συνεπώς το όλο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της Eurobank δεν αποτελεί οικονομική επιτυχία αλλά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό και έχει να κάνει με το κατά πόσον επιθυμούμε να έχουμε μία κρατική και ελεγχόμενη οικονομία ή μία ελεύθερη οικονομία, με την ιδιωτική πρωτοβουλία στο επίκεντρο. Η κατάληξη του μεταπολιτευτικού οικονομικού μοντέλου της χώρας θα έπρεπε να μας είχε πείσει για την ανάγκη της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης της οικονομίας.

Πέρα από την πολιτική διάσταση όμως υπάρχουν και οι ψυχροί αριθμοί. Και αυτοί μας λένε ότι προ της ΑΜΚ η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ήταν πέριξ των 2 δις ευρώ. Αντίστοιχου ύψους ήταν και η καθαρή θέση της τράπεζας. Η τράπεζα δηλαδή διαπραγματευόταν με P/BV κοντά στη μονάδα, τον μέσο όρο αποτίμησης των λοιπών ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα χρήματα λοιπόν που είχε καταβάλλει το ΤΧΣ στην προηγούμενη ΑΜΚ είχαν χαθεί κατά το ήμισυ και αυτό ήταν τιμολογημένο από την αγορά. Θα ήταν αδύνατον λοιπόν να εξευρεθεί ιδιώτης επενδυτής ο οποίος να είναι διατεθειμένος υπό τις παρούσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, να καταβάλλει premium για την συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής τράπεζας.

Το δίλημμα λοιπόν ήταν, να φορτωθούν ξανά οι Έλληνες φορολογούμενοι το ρίσκο ανακεφαλαιοποίησης μίας τράπεζας ή να το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας ; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο ιδωτικός τομέας και καλύτερο management ασκεί αλλά και κάνει τα πάντα όχι μόνο για να διασώσει αλλά και για να πολλαπλασιάσει τα κεφάλαια του. Ζωντανή απόδειξη είναι η πορεία της Bank of Ireland στην οποία συμμετέχει η Fairfax (ο νέος μεγαλομέτοχος της Eurobank), αλλά και της ALPHA Bank. Η Alpha είναι η ελληνική τράπεζα με τις λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες στα πρόσφατα stress tests. Είναι άραγε τυχαίο ότι η διοίκηση της Alpha είναι παράλληλα και οι μεγαλομέτοχοι της ;

Μόνο ως επιτυχία πρέπει να βλέπουμε τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επιτυχία στην οποία βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βοήθησε και η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία με την μετατόπιση διεθνών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη και την Αμερική.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities