Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν παραδέχτηκε σήμερα ότι οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας ακόμη δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι 223 μαθήτριες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την απαγωγή τους εν μέσω εντεινόμενων επικρίσεων για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές.

Ο Τζόναθαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ και ελπίζει ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βοηθήσει τη χώρα να επιλύσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, την ώρα που ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωση των μαθητριών, ηλικίας 16-18, που απήχθησαν από ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ ενώ ήταν στο σχολείο τους στην περιοχή Τσίμποκ του βορειοανατολικού κρατιδίου Μπόρνο.

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας εδώ και μήνες, ζήτησε επίσης τη βοήθεια και άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα, δήλωσε ο Τζόναθαν σε συνέντευξη σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούζα, ο οποίος ζήτησε και τη συνεργασία των γειτονικών χωρών (Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρας και Μπενίν).

\”Συνομιλούμε με χώρες οι οποίες ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν. Πρώτες είναι Οι ΗΠΑ. Έχω ήδη μιλήσει δύο φορές με τον πρόεδρο Ομπάμα\” για να βοηθήσει τη Νιγηρία να επιλύσει τα προβλήματα ασφαλείας της.

Ο Τζόναθαν έδωσε εντολή χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες να \”κάνουν τα πάντα\” για την απελευθέρωση των μαθητριών. \”Υποσχόμαστε ότι τα κορίτσια, όπου κι αν βρίσκονται, θα απελευθερωθούν σίγουρα. Είναι μια ώρα δοκιμασίας για τη χώρα μας και είναι επώδυνη\”, τόνισε ο νιγηριανός πρόεδρος ζητώντας τη συνεργασία των γονέων, των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών κοινοτήτων.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Νιγηρία και σε πολλές χώρες, κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου δεκάδες Νιγηριανοί ζήτησαν να ληφθούν πιο ουσιαστικά μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν \”ό,τι είναι δυνατόν\” για να βοηθήσουν τη Νιγηρία στην υπόθεση αυτή.

Η τελευταία παρέμβαση ήταν από το Ίδρυμα Μαλάλα, την οργάνωση υπό την προεδρία της νεαρής Πακιστανής Μαλάλα Γιουσουφζάι, που αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών. \”Το Ίδρυμα Μαλάλα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Νιγηριανούς και στους ανθρώπους ανά τον κόσμο που καλούν σε δράση για την απελευθέρωση των κοριτσιών\”.

Ο νιγηριανός πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον κυβερνήτη και εκπροσώπους του κρατιδίου Μπόρνο, τον αρχηγό της αστυνομίας του κρατιδίου και τον διευθυντή του σχολείου στο Τσίμποκ, απ\’ όπου απήχθησαν τα κορίτσια.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του αρχηγού του κράτους και νιγηριανών αξιωματούχων άμεσα εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Οι γονείς των απαχθέντων μαθητριών από τη Μπόκο Χαράμ (η ονομασία της σημαίνει \’η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία\’) ζήτησαν από τις αρχές του Λάγος για να απευθύνουν έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο στρατηγός του στρατού, για την παροχή συμβουλών σχετικά με τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν για την απελευθέρωση των μαθητριών.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Νιγηριανή εφημερίδα στο κυριακάτικο φύλλο της δημοσίευσε τη συνέντευξη δύο κοριτσιών που κατάφεραν να διαφύγουν.

\”Μπήκαν στο σχολείο μας και πιστέψαμε ότι ήταν στρατιώτες\”, δήλωσε η Ταμπίτα Ουάλσε, μια από τις δύο μαθήτριες στη Sunday Punch. \”Φορούσαν στρατιωτικές στολές. Όταν ανακαλύψαμε την αλήθεια, ήταν πολύ αργά και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι\”.

\”Φώναζαν, ήταν άξεστοι\”, πρόσθεσε η συμμαθήτριά της Αμίνα Σαουόκ \”και γι αυτό καταλάβαμε ότι ήταν αντάρτες. Στη συνέχεια, άρχισαν να πυροβολούν και έβαλαν φωτιά στο σχολείο μας\”.

Οι δύο μαθήτριες περιγράφουν πώς είχαν το θάρρος να πηδήσουν από το φορτηγό που τις μετέφερε.

\”Το όχημα με το οποίο μας μετέφεραν είχε ένα πρόβλημα και αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Επωφελήθηκα από την ευκαιρία αυτή με μερικά άλλα κορίτσια για να τρέξουμε και να κρυφτούμε κάτω από θάμνους\”, είπε η Ταμπίτα.

\”Είμαι καλά και δυνατή\”, δήλωσε η Ταμπίτα. \”Το μόνο πρόβλημά μου είναι ότι οι φίλες μου είναι στα χέρια των τρομοκρατών\”.

Η Μπόκο Χαράμ που μάχεται για τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στο βορρά της χώρας έχει ήδη θέσει στο στόχαστρό της σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά και σύμβολα του κράτους και των δυνάμεων της τάξης από το 2009.

Ωστόσο η μαζική απαγωγή, στόχος της οποίας ήταν έφηβες, είναι πρωτοφανής και η πιο δραματική της ισλαμιστικής οργάνωσης παρά την τρομοκρατική της δράση που έχει προκαλέσει το θάνατο 1.500 ανθρώπων από την αρχή του έτους.

enikos.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook