Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε την Πέμπτη κάθε πιθανότητα «αναδίπλωσης» στα «ανυπεράσπιστα» σύνορα του 1967, απαντώντας στην έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται στα σύνορα αυτά. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να επέλθει σε βάρος της ύπαρξης του Ισραήλ».

«Για αυτό ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένει να ακούσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να επαναβεβαιώνει τις δεσμεύεις που έκαναν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ το 2004», προστίθεται στο κείμενο, που παραπέμπει σε μια παλαιότερη επιστολή από την Ουάσινγκτον στην οποία οι ΗΠΑ άφηναν να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει τους μεγάλους οικισμούς του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Ο Νετανιάχου τόνισε τέλος ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους είναι «απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε απόψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κάνει «χειροπιαστές πράξεις» για να προστατεύσει «τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους» αντί να «προσθέτει συνθήματα». «Αυτό που πρέπει να κάνει ο Ομπάμα δεν είναι να προσθέτει συνθήματα αλλά να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για να προστατεύσει στα δικαιώματα των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Άμπου Ζούχρι. Ο εκπρόσωπος απέρριψε επίσης το κάλεσμα του Ομπάμα για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και αναγνώριση του Ισραήλ. «Δηλώνουμε ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι μια εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση (…) και ότι η Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή» από το Ισραήλ, πρόσθεσε, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα το καινούριο» στην ομιλία του Ομπάμα.

Ομπάμα: Επιστροφή στα σύνορα του ’67 για Ισραήλ και Παλαιστίνη

«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να βασίζονται στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές για τις οποίες οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σύμφωνες, ώστε να εγκαθιδρυθούν ασφαλή σύνορα και αναγνωρισμένα και από τα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Ομπάμα. «Η πλήρης και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να συνάδει με την ιδέα της υπευθυνότητας της παλαιστινιακής ασφάλειας σε ένα κράτος κυριάρχο και αποστρατικοποιημένο», επισήμανε ο κ. Ομπάμα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ.

«Πρέπει να συμφωνήσουν ως προς τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου, ενώ η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών ασφαλείας θα πρέπει να καταδειχτεί σαφώς», πρόσθεσε. «Όλες οι συμβολικές ενέργειες για την απομόνωση του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο δεν θα δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος», είπε ο Ομπάμα κατά την ομιλία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει το κράτος τους στα όρια του 1967 και να στραφούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προβάλλουν βέτο, όπως αναμένεται. Στην περίπτωση αυτή θα επικαλεστούν ένα ψήφισμα του 1950 που δίνει το δικαίωμα στη Γενική Συνέλευση να υποκαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας εάν το τελευταίο «παραλύσει» από το βέτο ενός μονίμου μέλους.

Για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στη χθεσινή ομιλία του ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της Αιγύπτου και της Τυνησίας, και ότι οι δύο αυτές χώρες πρέπει να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για όλη την περιοχή που περνά τώρα μια σημαντική αλλαγή. «Τα γεγονότα των περασμένων έξι μηνών δείχνουν ότι οι στρατηγικές της καταπίεσης και της διαίρεσης δεν βοηθούν κανέναν», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Στην σημαντική σημερινή ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Μέση Ανατολή θέλοντας να δείξει την αμερικανική υποστήριξη στις ταχείες αλλαγές που συντελούνται εκεί μέσω των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν οδηγήσει στην έξοδο από την εξουσία τους προέδρους Τυνησίας και Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να ξεπεράσουν δεκαετίες μη εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. «Μα αποτυχία μας στην αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών κρατών», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook