Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Μυλοποτάμου, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και το Ίδρυμα Κοινωνικών και Ιστορικών Ερευνών «Σταύρος Καλλέργης» διοργάνωσαν την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου εκδήλωση μνήμης και τιμής, αφιερωμένη στον Σταύρο Καλλέργη, οργανωτή της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, στο χαιρετισμό της μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Τον Σταύρο Καλλέργη, κάθε χρόνο με αφορμή την 1η του Μάη, τον φέρνουμε στο μυαλό μας, καθώς βάσει της καθολικής κοινωνικής αποδοχής και των όσων έχει καταγράψει η ιστορία της χώρας μας, κατέχει τον τίτλο του «πατέρα» της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Του προδρόμου του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος, που είχε την τόλμη και το θάρρος να συγκρουστεί με το κατεστημένο της εποχής για να διεκδικήσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας αλλά και το ηθικό εκείνο ανάστημα, ώστε να εμπνεύσει τους συνανθρώπους του και να αφυπνίσει την κοινωνία να παλέψει για ισότητα και αλληλεγγύη.

Ο οραματιστής, ο πρωτοπόρος, ο αγωνιστής είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που σκιαγραφούν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Σταύρου Καλλέργη. Μιας προσωπικότητας, που πάντα θα αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο ως θεμελιωτής της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και ως άνθρωπος με σπάνιες κοινωνικές ευαισθησίες».