Για «σκάνδαλο ολκής» κάνουν λόγο οι επικριτές της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσουν το «φιλέτο» του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων Λάτση.

Οι τοπικοί παράγοντες που γνωρίζουν τα όσα μέχρι σήμερα έχουν σχεδόν συμφωνηθεί, αποκαλύπτουν στο newpost ότι από την πώληση το δημόσιο θα πάρει- σε βάθος χρόνου και με δόσεις-300 εκατομμύρια ευρώ, αφού πρώτα πληρώσει 2 δισ. ευρώ!

Πώς προκύπτει αυτή η... σουρεαλιστική εξίσωση;

«Η εταιρεία του Λάτση θα αρχίσει να πληρώνει το 1/3 του αντιτίμου-δηλαδή τα 300 από τα 915 εκατομμύρια-μόνο αφού πέσουν όλες οι υπογραφές, ακόμη και εκείνες που αφορούν σε... “συμβατικές υποχρεώσεις” του δημοσίου. Αυτές οι “συμβατικές υποχρεώσεις”, που είναι η διαμόρφωση του χώρου, η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και διάφορες άλλες εργασίες υποδομής, έχει υπολογιστεί ότι θα κοστίσουν στους Έλληνες φορολογούμενους 2 δισεκατομμύρια», λέει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Δημήτρης Τσουκαλάς.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει έναν τεράστιο ουρανοξύστη που θα είναι, λένε, το σήμα κατατεθέν της επένδυσης, αφού φιλοδοξούν να φαίνεται... από την Αίγινα, και ένα τεράστιο Mall. Ισχυρίζονται ότι με την επένδυση αυτή θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας. Όμως το Mall κυριολεκτικά θα “σκοτώσει” την αγορά της Γλυφάδας και του Φαλήρου, οπότε, άλλες τόσες θέσεις εργασίας θα έχουν ήδη χαθεί», λέει ο κ. Τσουκαλάς.
Ξεπουλάνε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις... κάτω του κόστους

Στην έκταση που θα αγοράσει η εταιρεία του Λάτση περιλαμβάνεται το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, η παραλία με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και το αθλητικό κέντρο του Άγιου Κοσμά.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην έκταση κόστισαν 342.8 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά:

Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστοπλοϊας στον Άγιο Κοσμά κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, με συνολικό κόστος 116,2 εκατ. ευρώ.

Το έργο «Κατασκευή Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Baseball, Softball, Hockey και των έργων υποδομής και ανάπλασης στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού» δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 88 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη έναντι 96 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και το τελικό κόστος έκλεισε με 102,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Παράλληλα, το έργο «Κατασκευή Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλαθοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Ξιφασκίας στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού» δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη έναντι 57 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), όμως το κόστος ανήλθε τελικά σε 90 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, το Ολυμπιακό Κέντρο Κανό - Σλάλομ δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση υπεγράφη με εργολαβικό τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), όμως το τελικό κόστος έκλεισε με 34,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

newpost.gr