Στις αρχές του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο.

Η δημιουργία νέας αγοράς, για την έρευνα και αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για την οποία, όπως είπε, ο υπουργός τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά, είναι ένας από τους τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του υπουργείου.

Οι άλλοι δύο είναι:

– Η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια να αποτελέσουν μοχλό στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και μείωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά.

– Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα από τη στήριξη υποδομών μεταφοράς ενεργειακών πόρων.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB (ελληνοβουλγαρικός), ABC (διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου από το Αιγαίο μέχρι τη Βαλτική), η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, οι προτάσεις για κατασκευή πλωτών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Β. Αιγαίο, αλλά και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Socar.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη, ότι την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται στην Αθήνα η ευρωμεσογειακή συνάντηση για ζητήματα ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα άτυπα Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος (με βασικό θέμα τη θαλάσσια ανάπτυξη) και Ενέργειας (με αντικείμενο την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η ανατολική μεσόγειος στην κατεύθυνση αυτή).

Ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε επίσης, ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη λόγος για να δούμε πώς μπορεί οι σχέσεις της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο να γίνουν ακόμη στενότερες.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το πρόγραμμα «Ήλιος» (πώληση στην Ευρώπη ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα παραγόταν στην Ελλάδα) ο κ. Μανιάτης επισήμανε πως, ενώ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά παραμένει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Ωστόσο, είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεταφορά της ενέργειας.

Παπαγεωργίου: Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη εξασφάλισης ενεργειακής ασφάλειας, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Οι εξελίξεις αυτές, τόνισε ο υφυπουργός, αναβαθμίζουν τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου και διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων, διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και εξασφάλισης ενεργειακής ασφάλειας.

«Η εξυγίανση και απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα δημιουργεί μεγάλες προοπτικές συγκρότησης στρατηγικών ενεργειακών συμμαχιών» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο υφυπουργός τόνισε, τέλος, ότι η σταθερότητα των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της Λιβύης Ομάρ Αλί Ελσακμάκ (Omar Ali Elshakmak) ανέφερε ότι ο λαός της χώρας δεν έχει εισπράξει οφέλη από την ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αλλά προσβολές, διαφθορά και επιδείνωση του κοινωνικού του επιπέδου.

Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναδιατύπωση της νομοθεσίας σχετικά με τον πετρελαϊκό τομέα, τις επενδύσεις, το περιβάλλον, τη φορολογία και τους διεθνείς κανονισμούς.

Τέλος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού των αραβικών πετρελαιο-εξαγωγικών χωρών Abbas Ali Al-Naqi υποστήριξε ότι οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας κατά τα επόμενα χρόνια, ως το 2030, αν και το μερίδιό τους προβλέπεται να μειωθεί από 32 σε 26%.

Επίσης, είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να παίξουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο προς τους υδρογονάνθρακες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook