Στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ στη Σμπώκου περιόδευσε, σήμερα Δευτέρα 5 Μάη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ Mανώλης Συντυχάκης. Στην αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Γόρτυνας και Μαλεβιζίου Μανιαδάκης Μιχάλης και Χουστουλάκης Μιχάλης αντίστοιχα, το μέλος του Εργατικού Τομέα Ηρακλείου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και ψυχίατρος στο ΠΕΠΑΓΝΗ Κούδας Βασίλης, καθώς και η Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Χριστοδουλοπούλου Νικολέτα.

Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης συναντήθηκε και μίλησε με το προσωπικό, το ΔΣ του συλλόγου Γονέων και αντιπροσωπεία ατόμων στη φάση της επανένταξης, όπου και εξέφρασαν τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που καταβάλουν για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο για την απεξάρτηση και επανένταξη των ατόμων στην κοινωνία, τη στήριξη των οικογενειών τους, στην πρόληψη μέσα από δράσεις με κοινωνικούς φορείς της Κρήτης. Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η αδιαφορία του κράτους, η υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων και η αντιμετώπιση του προβλήματος με τα προγράμματα μεθαδόνης, που κοστίζουν φθηνά, κυριαρχεί η λογική της χορήγησης φαρμάκου, που είναι όμως αναποτελεσματικά χωρίς να οδηγούν στην απεξάρτηση.

Εστίασαν στο γεγονός ότι για 800 άτομα εξυπηρετούμενους στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και με συνολικό μητρώο 2800 άτομα, αντιστοιχούν μόνο 34 άτομα, εκ των οποίων οι 6 είναι με σύμβαση μέσω ΕΣΠΑ και με απαράδεκτους μισθούς, ενώ σε ένα χρόνο λήγει και η σύμβαση τους. Τονίστηκε πως για την κάλυψη των πραγματικών, ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών απαιτούνται πολλοί περισσότεροι, κάτι για το οποίο το κράτος αδιαφορεί, αφού οι προσλήψεις έχουν σταματήσει από το 2006.

Πρόσθεσαν πως από το 2009 έχει κοπεί η χρηματοδότηση παρόλο που οι ανάγκες και τα προβλήματα, λόγω της κρίσης, της ανεργίας, και των άλλων κοινωνικών αιτιών έχουν πολλαπλασιαστεί. Ενδεικτικά ανέφεραν πως πριν το 2009 η χρηματοδότηση ήταν περίπου στα 30 εκ ευρώ, ενώ τώρα είναι στα 17 εκ. ευρώ.

Τέλος, εξέφρασαν την ανάγκη ο Δήμος να σταθεί πιο ουσιαστικά και εμπράκτως, κυρίως με τη στήριξή του, στη διαδικασία επανένταξης των ατόμων που απεξαρτήθηκαν.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσαν πως έχουν θέσει το θέμα των ναρκωτικών πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να πάρουν κάποια ουσιαστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας την πλήρη αδιαφορία του Δήμου. Τη στιγμή που η χρήση των ναρκωτικών εξαπλώνεται ως τρόπος διαφυγής από τα ασφυκτικά αδιέξοδα που φέρνει η παρατεταμένη κρίση, οι ανάγκες για πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη πολλαπλασιάζονται. Την ίδια στιγμή έχεις υποχρηματοδότηση, προσπάθεια απελευθέρωσης (βλέπε το νόμοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών») χρησιμοποιώντας το πλέον επικίνδυνο επιχείρημα της χρήσης του δικαιώματος στην αυτοπροσβολή.

Επισημάνθηκε πως η Λαϊκή Συσπείρωση έχει προτείνει στο ΔΣ την πρόσληψη εργαζόμενων στο δήμο από τους απόφοιτους του στεγνού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, συμβάλλοντας έτσι στην επανένταξη τους στην κοινωνία με ομαλό τρόπο, δίνοντας τους εργασία, δηλαδή ένα σκοπό, ένα ουσιαστικό περιεχόμενο στη ζωή τους. Δεδομένου μάλιστα, βάσει στατιστικών ερευνών, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των απεξαρτημένων ατόμων είναι ο μετέπειτα αποκλεισμός τους από την κοινωνία και η ανεργία που έχουν να αντιμετωπίσουν, κάτι που τους οδηγεί στο να υποτροπιάσουν.

Η Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος , Χριστοδουλοπούλου Νικολέτα δήλωσε πως η ΚΝΕ έχει πρωτοστατήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και φεστιβάλ, στη διάδοση του μηνύματος «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ», ενάντια σε όλες τις άλλες πολιτικές νεολαίες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τάζονται υπέρ της απελευθερωμένης χρήσης των ναρκωτικών και διαχωρίζουν τα ναρκωτικά σε «μαλακά» και «σκληρά».

Τέλος, ο Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε πως είναι ανάγκη να δυναμώσει η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Να διεκδικήσει ο λαός και ιδιαίτερα η νέα γενιά τα σύγχρονα δικαιώματά της, λέγοντας όχι σε όλα τα ναρκωτικά, απαιτώντας μέτρα και όχι κοροϊδία, για να μπορούν όλοι οι χρήστες να έχουν δικαίωμα στη θεραπεία και όχι στη φυλακή και όλοι οι νέοι να έχουν δικαίωμα στην πρόληψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook