Κλιμάκιο της ΡΣΚ με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Μ. Θραψανιώτη και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Μιχ. Μαρή και Μαν. Αβραμάκη συναντήθηκε με τον πρόεδρο, τη διοίκηση και εργαζόμενους του Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Υπήρξε ενημέρωση για τις δράσεις του Επιμελητηρίου, για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για το απαράδεκτο νέο θεσμικό πλαίσια για τα επιμελητήρια που προωθεί η κυβέρνηση. Από την πλευρά της ΡΣΚ τονίστηκε ότι αποτελεί δέσμευση της παράταξης ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι το απαραίτητο για την Κρήτη και το Λασίθι μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο Μανώλης Θραψανιώτης επεσήμανε ότι επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις από το Επιμελητήριο γιατί θεωρεί τη μικρομεσαία επιχείρηση ραχοκοκαλιά της οικονομίας και κύριο μοχλό ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜ επιχειρήσεις (ρευστότητα, υπερφορολόγηση και χαράτσια, αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης των επαγγελματιών, ύφεση στην αγορά) και τα απέδωσε στην πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του μνημονίου να ενισχύσουν τους μεγάλους ομίλους και τα διεθνή συμφέροντα σε βάρος της μιμκρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο Μιχάλης Μαρής επεσήμανε τη στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού σε βάρος των ΜΜΕ με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που ευνοούν την εξάπλωσή των μεγάλων ομίλων και τις συνέπειες που αυτό έχει στην τοπική παραγωγική δραστηριότητα.

Ο Μανόλης Αβραμάκης τόνισε την προχειρότητα που χαρακτηρίζει το σχεδιασμό των έργων υποδομής (με παράδειγμα τον ΒΟΑΚ και την περίπτωση του Καλού Χωρίου όπου ο «σχεδιασμός» ουσιαστικά καταστρέφει το μέλλον του οικισμού). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο φράγμα Αποσελέμη, την επένδυση της Μονής Τοπλού και των ηλιοθερμικών της περιοχής της Σητείας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θωμάς Χαριτάκης έθεσε το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής και συνδρομής στα Επιμελητήρια που τα απειλεί με διάλυση. Επεσήμανε την σφοδρή πανελλήνια αντίδραση και τη συλλογή υπογραφών από 185 βουλευτές από όλα τα κόμματα που διαφωνούν. Ωστόσο με κυβερνητική εντολή δεν μπορεί να αλλάξει η μνημονιακή απόφαση (που υπαγορεύτηκε ουσιαστικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις) παρά τη θέληση της πλειψηφίας των βουλευτών. Ο Μανόλης Θραψανιώτης έδωσε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με την οποία ζητούν την κατάργηση του μνημονιακού νόμου.

Κλιμάκιο της ΡΣΚ ΠΕ Λασιθίου συναντήθηκε και με το Σύλλογο Εργαζομένων στο Θεραπευτήριο Χρονίων παθήσεων Λασιθίου. Συζητήθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει πλέον στη διοίκηση και στη λειτουργία του θεραπευτηρίου και η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, λόγω της μνημονιακής παύσης νέων προσλήψεων. Επίσης εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες από τους εργαζόμενους σχετικά με το μέλλον του Θεραπευτηρίου και της κοινωνικής πρόνοιας γενικότερα καθώς θεωρούν πως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της κατάστασης του Θεραπευτηρίου από τον Ιατρό κ. Πιταροκοίλη που επεσήμανε τον τεράστιο αγώνα που καταβάλει το μειωμένο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νοσηλευομένων.

Αυτή την εβδομάδα (5/5-20/5) θα υπάρξουν νέες επαφές και συναντήσεις της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης στο νομό Λασιθίου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη συνταχθεί.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται κάθε απόγευμα για τις θέσεις της ΡΣΚ και το πρόγραμμα περιοδειών στο εκλογικό κέντρο της παράταξης που λειτουργεί στο κέντρο του Αγ. Νικολάου στην οδό Μεταμορφώσεως και Σ. Βενιζέλου λίγο πιο κάτω από το Ναό της Αγ. Τριάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook