Κάθε γωνιά του πλανήτη μας κρύβει τη δική της, μοναδική ομορφιά. Υπάρχουν όμως κάποια μέρη που ξεχωρίζουν αφενός χάρη στη φυσική τους ομορφιά και αφετέρου γιατί σε κάποια χρόνια από τώρα ενδεχομένως να… μην υπάρχουν πια.
Δείτε παρακάτω δέκα από τα ωραιότερα μέρη της Γης, που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως τα συγκέντρωσε η Megan Gibson για το Time, και βάλτε τα στη λίστα των ταξιδιών που θα θέλατε να κάνετε:

1. Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία

\"\"

Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου εκτείνεται σε περισσότερα από 344.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής απειλούν να καταστρέψουν μια για πάντα αυτό το οικοσύστημα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας των ωκεανών και η μόλυνση των υδάτων μπορεί να εξαφανίσουν το μοναδικό αυτό φυσικό οικοσύστημα μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

2. Βενετία, Ιταλία

\"\"

Κατά πολλούς η Βενετία ίσως και να είναι η πιο ρομαντική πόλη, όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά του κόσμου ολόκληρου, χάρη στα γραφικά κανάλια της με τις γόνδολες.

Η Βενετία, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ίσως και να μην κατοικείται πια στο τέλος του αιώνα που διανύουμε.

3. Νεκρά Θάλασσα

\"\"

Τα τελευταία 40 χρόνια η Νεκρά Θάλασσα, η μεγάλη λίμνη δηλαδή που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο και έχει βυθιστεί κατά σχεδόν 25 μέτρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

4. Glacier National Park, Μοντάνα, ΗΠΑ

\"\"

Κάποτε «φιλοξενούσε» πάνω από 150 παγετώνες. Το Εθνικό Πάρκο Παγετώνω της Μοντάνα πλέον διαθέτει λιγότερους από 25.

Η απότομη αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να τους μειώσει στο… μηδέν μέχρι το 2030, κάτι που θα επέφερε τρομακτικές αλλαγές στα περιβάλλοντα οικοσυστήματα.

5. Μαλδίβες

\"\"

Οι Μαλδίβες κατέχουν το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 μέτρα, σύμφωνα με τη Wikipedia.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα θα μπορούσε να βυθιστεί εντελώς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των ωκεανών.

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος, που η κυβέρνηση της χώρας –σύμφωνα με το δημοσίευμα του Time- έχει αγοράσει γη σε άλλες χώρες για τους πολίτες της που απειλούνται με εκτοπισμό.

6. Σεϋχέλλες

\"\"

Η επιτομή του «επίγειου παράδεισου» είναι οι Σεϋχέλλες. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα περίπου 115 νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, όπου ζουν περίπου 90.000 άνθρωποι και τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες το χρόνο, διαμένοντας σε κάποιο από τα πολλά πολυτελή resorts που υπάρχουν εκεί.

Τα νησιά απειλούνται από τη διάβρωση των παραλιών, ενώ ορισμένοι ειδικοί υπολογίζουν ότι ολόκληρο το αρχιπέλαγος θα έχει βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια του νερού σε 50 έως 100 χρόνια.

7. Άλπεις

\"\"

Οι Άλπεις αποτελούν έναν από τους πιο ξακουστούς προορισμούς για σκι στον κόσμο.

Κάθε χρόνο χάνεται περίπου το 3% των αλπικών παγετώνων και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2050.

8. Magdalen Islands, Κεμπέκ, Καναδάς

\"\"

Με αμμώδεις παραλίες και βράχους από ψαμμίτη, τα νησιά Magdalen αποτελούν αγαπημένο προορισμό των κατοίκων του Καναδά.

Οι ακτές των νησιών διαβρώνονται κατά περίπου 101,6 εκατοστά το χρόνο, παρά τον «τοίχο» θαλάσσιου πάγου που τις προστατεύει.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής το στρώμα αυτό πάγου λιώνει ολοένα και πιο γρήγορα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέσα σε 75 χρόνια θα έχει λιώσει εντελώς, αφήνοντας τα νησιά «στο έλεος» των καταστροφικών καταιγίδων που σημειώνονται στην περιοχή.

9. Αλάσκα

\"\"

Η τούνδρα της Αλάσκας είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής.

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην τήξη των παγετώνων, κάτι που δε βλάπτει μόνο τις υποδομές αλλά έχει αλλάξει δραματικά το οικοσύστημα της περιοχής.

10. Παγετώνας Athabasca, Alberta, Καναδάς

\"\"

Ο παγετώνας Athabasca στην περιοχή Alberta του Καναδά αποτελεί μέρος του Columbia Icefield που εκτείνεται σε έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα τελευταία 125 χρόνια ο παγετώνας λιώνει με τη νοτιότερη άκρη του να έχει υποχωρήσει σχεδόν ένα μίλι το διάστημα αυτό.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο παγετώνας συρρικνώνεται με το γρηγορότερο ρυθμό από ποτέ και «χάνει» από 2 έως 3 μέτρα περίπου το χρόνο.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook