Η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στην πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον και η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου έδωσαν το γενικό πλαίσιο για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα στο Κόσοβο, αλλά το ζήτημα του δικαστηρίου θα βρεθεί πάλι στην ημερήσια διάταξη το φθινόπωρο, όταν αναμένονται τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και σε νόμους, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση ενός δικαστηρίου που θα λειτουργεί εκτός Κοσόβου, ανέφερε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Πρίστινα, Ιάν Κλιφ.

«Το ζήτημα του ειδικού δικαστηρίου δεν έληξε. Όταν ολοκληρωθούν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναμένονται τον Ιούνιο και όταν συγκροτηθεί η νέα Βουλή του Κοσόβου στα θέματα ημερήσιας διάταξης θα συμπεριληφθούν οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και σε νόμους, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δικαστηρίου που θα εκδικάσει υποθέσεις που ερευνώνται στην έκθεση του γερουσιαστή Ντικ Μάρτι» επεσήμανε ο κ. Κλιφ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας.

Ο Βρετανός πρέσβης εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπήρξαν δεσμεύσεις πριν από τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές στην προσέγγιση των θεσμών του Κοσόβου όσον αφορά το διάλογο με τη Σερβία και τα υπόλοιπα ζητήματα, εκτός κι αν νικήσει το κίνημα «Αυτοδιάθεση».

Ο κ. Κλιφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Σέρβοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές, ακόμη κι αν δεν υιοθετηθεί το αίτημα για συνέχιση των εξασφαλισμένων εδρών για τις μειονότητες και τόνισε ότι δεν βλέπει το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς του μέτρου, αν δεν ψηφίσει υπέρ το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου».

«Αν το κίνημα \’Αυτοδιάθεση\’ λάβει πλειοψηφία στη Βουλή του Κοσόβου όλα αυτά τα ζητήματα θα αλλάξουν ριζικά. Ως πολιτικός παρατηρητής λέω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό. Αν θα υπάρξει ένας ευρύς συνασπισμός ή όπως κάποτε ένας συνασπισμός των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου του Ίσα Μουστάφα και Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του Ραμούς Χαραντινάι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά δεν θα είναι μεγάλες» εκτίμησε ο κ. Κλιφ.

Ερωτηθείς τι αναμένει όσον αφορά την ένταση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας κι αν θα εξελιχθεί, ο πρέσβης της Βρετανίας είπε:

Η Σερβία ολοκλήρωσε την εκλογική διαδικασία και πραγματικά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποιος θα καθοδηγηθεί την πολιτική έναντι του Κοσόβου. Δεν απορρίπτω το ενδεχόμενο και ο Ντάτσιτς να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι σαφές ότι το βασικό και σημαντικότερο ρόλο θα έχει ο κ. Βούτσιτς που είναι πρωθυπουργός.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook