Γεμάτη με θετικά σχόλια είναι η έκθεση των αναλυτών της Deutsche Bank που βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα επιχειρώντας με ραντεβού και επαφές να προχωρήσουν σε μία \”ακτινογραφία\” της κατάστασης στην Ελλάδα. Στις επαφές που είχαν συμπεριλαμβάνονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ, του ΔΝΤ, της Κομισιόν, του ΟΔΔΗΧ, των συστημικών τραπεζών, του ΤΧΣ αλλά και διοικήσεων εισηγμένων εταιρειών.

\”Επιστρέψαμε έχοντας μία πολύ θετική εικόνα για τον άμεσο οικονομικό κύκλο αυτών που αντικρίσαμε\”, γράφουν στην έκθεση τους οι αναλυτές της Deutsche Bank. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι βλέπουν να επέρχεται ομαλοποίηση, η οποία ήδη εντοπίζεται μέσα απ\’ τις ομολογιακές εκδόσεις βελτιώνοντας τη ρευστότητα της οικονομίας. Από την άλλη σημειώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της δομικής ανάπτυξης και τα πολιτικά ρίσκα είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν , \”αλλά μάλλον πρόκειται για ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το νωρίτερο του χρόνου\”.

Για τους αναλυτές το \”Μεγάλο Θέμα\” δεν ήταν τόσο η ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου αλλά τα κεφάλαια που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες απ\’ τις αυξήσεις κεφαλαίου. \”Οι τράπεζες όχι μόνο άντλησαν το διπλάσιο ποσό απ\’ ότι το ελληνικό δημόσιο, όχι μόνο ιδιωτικοποιούνται ξανά, αλλά καλύπτουν και τους όρους των στρες τεστ και ξεπερνούν τους όρους ρευστότητας που είχαν συμφωνηθεί μήνες πριν με την τρόικα. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι εντυπωσιακή και ως αποτέλεσμα πλέον υπάρχει μία τάση ομολογιακών εκδόσεων από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις: τραπεζίτες μας είπαν ότι περιμένουν \’μία έκδοση ανά εβδομάδα\’ ως το καλοκαίρι\”. Και η έκθεση σημειώνει \”η πιστωτική ομαλοποίηση έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα με ξεκάθαρα θετικές συνέπειες για την ανάπτυξη και τη ρευστότητα\”.

Το κλιμάκιο της Deutsche Bank αναγνωρίζει το πολιτικό ρίσκο ως το πιο επικίνδυνο για τη χώρα \”τώρα που το χρηματοοικονομικό ρίσκο είναι μικρό\”. Ωστόσο θεωρεί ότι οι Ευρωεκλογές δεν θα αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό σύστημα, μιας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Στέκονται μάλιστα και στο νέο πολιτικό σχηματισμό \”Το Ποτάμι\” λέγοντας ότι ίσως δημιουργήσει νέους συσχετισμούς. \”Όπως μας έλεγε κάποιος γνώστης των θεμάτων οι ψηφοφόροι κινούνται από μία θέση \’διαμαρτυρίας\’ σε ψήφο \”πειραματισμού\”.

Οι αναλυτές της επενδυτικής σημειώνουν ότι στις επαφές που είχαν με αξιωματούχους προωθήθηκε απ\’ την πλευρά των δεύτερων ότι δεν χρειάζεται νέο \”κούρεμα\” χρέους. Αντ\’ αυτού η βάση της συζήτησης για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και παράλληλα μείωση των επιτοκίων θα θέσει εκτός τους παραδοσιακούς δείκτες για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα επιτρέψουν ένα πιο ρεαλιστικό δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τους ίδιους μέχρι το τέλος της χρονιάς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το OSI.

Στην έκθεση εστιάζουν επίσης στα \”κόκκινα δάνεια\” και το μεγάλο μερίδιο τους. Σωστό ή Λάθος, σημειώνει η έκθεση, προτιμήθηκε μία εσωτερική λύση παρά μέσω κάποιας bad bank και κάποιοι εξέφρασαν την ανησυχία στο κλιμάκιο για την πιθανότητα ιαπωνοποίησης τους τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί διαφορετική περίπτωση τόσο έναντι της Ιαπωνίας, όσο και της Ιρλανδίας και της Ισπανίας αφού το πρόβλημα πηγάζει από την κρατική κρίση χρέους και όχι από μία πιστωτική φούσκα. Γι αυτό και οι διοικήσεις των τραπεζών έλεγαν στους απεσταλμένους της Deutsche Bank ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική πιστωτικής αποκατάστασης και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την κατάσταση των ισολογισμών τους.

Η ανάγκη για άμεσες ξένες επενδύσεις είναι εμφανής, σημειώνει επίσης η έκθεση. Ο τουρισμός πάει καλά ενώ οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες, ειδικά εάν τις συγκρίνει κανείς με τις αντίστοιχες των υπολοίπων χωρών της Ευρωπεριφέρειας. Γι αυτό και όλοι θεωρούν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες να αναβαθμίσουν την παραγωγική δυναμική της χώρας και να ανοίξουν τις αγορές στο εξωτερικό. \”Αν και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης είναι πολύ αργό, υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι το άνοιγμα των κεφαλαιαγορών θα κάνει ακόμα πιο εύκολη την προσέλκυση επενδύσεων\”.

Εν τω μεταξύ η Deutsche Bank μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα έχει την αίσθηση ότι κρυφός πόθος της κυβέρνησης είναι να εξέλθει η Ελλάδα πιο νωρίς απ\’ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τρόικα που φθάνει ως το 2016. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η χρηματοδότηση απ\’ το ΔΝΤ φθάνει ως το 2016 και ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό (10 – 15 δισ ευρώ) μένει να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους ή από νέες ομολογιακές εκδόσεις της Ελλάδας. \”Εάν οι αξιωματούχοι κατάφερναν να αντλήσουν αρκετά κεφάλαια ώστε να καλύψουν τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί μία πρώιμη έξοδος απ\’ το πρόγραμμα. Και κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστια επιτυχία για την κυβέρνηση\”, σημειώνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Για τις δομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα οι απαντήσεις που πήραν κυρίως απ\’ την επιχειρηματική κοινότητα ήταν μεικτές. Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι το ενεργειακό κόστος, η φορολογική επιβάρυνση και η δημόσια διοίκηση είναι οι τρεις πιο σημαντικοί παράγοντες που εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδια της ανταγωνιστικότητας της χώρας ενώ όλοι συμφώνησαν ότι η αναμφισβήτητα μεγάλη μείωση του εργασιακού κόστους τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε τον κύριο μοχλό βελτίωσης των επιδόσεων της οικονομίας σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα κανείς πλέον εκ των συνομιλητών δεν αναγνώρισε το επίπεδο των μισθών ως πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αν και αυτό αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι τον κλάδο του Real Estate, διευρυμένο ενδιαφέρον πέραν των δημοσίων ιδιοκτησιών

Η Deutsche Bank στις επαφές της αναγνώρισε ότι πέραν των ιδιωτικοποιήσεων ακινήτων του Δημοσίου υπάρχει τελευταία και έντονο ενδιαφέρον συνολικά στο εμπορικό Real Estate της χώρας ενώ και στα αποκαλούμενα ακριβά ακίνητα εντοπίζεται μία στροφή της αγοράς.

Για να σκιαγραφήσουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα οι αναλυτές της Deutsche Bank επικαλούνται ακόμα και τις δηλώσεις των δύο οδηγών που είχαν για τις μεταφορές τους στην Αθήνα, όπου ο ένας δηλώνει ότι έχει επενδύσει στην εγκατάσταση WiFi συστήματος στη λιμουζίνα του και ο άλλος για την αγορά καινούριου αυτοκινήτου! Επίσης σημειώνουν ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη καταστημάτων καφέ και μικρών ζαχαροπλαστείων πιάνοντας \”όλους τους δρόμους\”.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook