Δραματική είναι η κατάσταση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο Νομό Ηρακλείου καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου και της ΟΕΒΕΝΗ το 50% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δηλαδή 1 στους 2, έχει οφειλές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την στιγμή που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται μέσα σ ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, εκατοντάδες επαγγελματίες κρατούν με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις τους και κατ επέκταση δεν μπορούν να φανούν συνεπής στην καταβολή εισφορών στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Το φαινόμενο τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς αν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την πολιτεία τα λουκέτα στις τοπικές επιχειρήσεις θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.

Πρόσφατα ο εμπορικός σύλλογος Ηρακλείου είχε δημοσιοποιήσει μία σειρά προτάσεων με στόχο να δοθεί μία βαθιά ανάσα στους εμπόρους και στους βιοτέχνες που ασφυκτιούν μέσα στην κρίση.

Συγκεκριμένα προτείνεται μεταξύ άλλων πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ελάχιστη καταβολή εισφορών ενός διμήνου, κατάργηση του αδικήματος της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για όσο διαρκεί η κρίση όπως επίσης να δοθεί η δυνατότητα στους εμπόρους με μία υπεύθυνη δήλωση ανεξαρτήτως οφειλών να μπορούν να μεταπηδήσουν στην ασφαλιστική κατηγορία της επιλογής τους ώστε να καταβάλουν εκείνες τις εισφορές στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

\’\’Ο μικρομεσαίος χώρος περνά πολύ δύσκολες στιγμές και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί διότι έχει γίνει ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε λύσεις\’\’ υποστηρίζει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης.

Flashnews.gr/ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook