Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου και την Αερολέσχη Ηρακλείου «Τάλως», διοργάνωσαν στο χώρο του αεροδρομίου Τυμπακίου, το Σάββατο 3 Μαΐου, το απόγευμα, τιμητική εκδήλωση εις μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης και του Ολοκαυτώματος Τυμπακίου, που έπειτα από 72 χρόνια έγινε η αρχή, ώστε να τιμάται σε ετήσια βάση οι θυσίες των κατοίκων που συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα του Τυμπακίου.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης το παρόν έδωσε η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού, μέλη του Δ.Σ. Φαιστού, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας Τυμπακίου, αξιωματικοί του Α/Α Τυμπακίου, καθώς και υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση των πληρωμάτων και των αεροσκαφών, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, προς τιμή των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης και του Ολοκαυτώματος Τυμπακίου. Σ

το σύντομο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Φαιστού αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που συμμετείχαν στην διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αναφέρθηκε σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους οποίους με αίσθημα ευθύνης τιμάμε, καθώς και την αναγκαιότητα οι νέες γενιές να γνωρίσουν την τοπική ιστορία και τους ανθρώπους που τη δημιούργησαν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία της: «κι όμως υπάρχουν ακόμα ήρωες, μπορεί να μη ζουν ανάμεσα μας αλλά η μνήμη τους παραμένει ακόμα ζωντανή. Είναι τα άτομα που θυσιάστηκαν για την πατρίδα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Στο χώρο που βρισκόμαστε, σήμερα μας θυμίζει σε όλους τον αγώνα και τις θυσίες των κατοίκων της περιοχής για την πατρίδα. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη».

Ακολούθως χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Χαλκιαδάκης Δημήτρης, καθώς και ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Ηρακλείου «Τάλως» κ. Μακράκης Νίκος. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη συγκινητική ομιλία για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, καθώς και για το ολοκαύτωμα του Τυμπακίου, από την εκπαιδευτικό κ. Ρένα Μαράκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στις οικογένειες των αγωνιστών της Μάχης της Κρήτης και του ολοκαυτώματος Τυμπακίου, καθώς και στα πληρώματα των αεροσκαφών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ενώ ακολούθησε Κρητική μουσική και παρουσίαση Κρητικών χορών από το χορευτικό συγκρότημα της οικογένειας Γεωργιλαδάκη.