Ένα τριήμερο γεμάτο Ξιφασκία έζησαν τα Χανιά την Παρασκευή 2 και το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαΐου στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων.

Την Παρασκευή διεξήχθησαν οι αγώνες της 5ης φάσης του Διεθνούς Κυπέλλου Kid;s Cup 2014, το Σάββατο έγινε το Ατομικό αγώνισμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών – Γυναικών 2014 και την Κυριακή το Ομαδικό αγώνισμα του πανελληνίου Πρωταθλήματος Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών – Γυναικών.

Σύμφωνα με τον κο Ιπποκράτη Μανουδάκη πρόεδρο της Αθλητικής Λέσχης ξιφασκίας Χανίων η συμμετοχή των Χανιωτών υπήρξε αθρόα: \”Για άλλη μια φορά οι Χανιώτες απέδειξαν ότι διαθέτουν υψηλή αθλητική παιδεία και μας τίμησαν με την παρουσία τους, πράγμα το οποίο μας δημιουργεί την υποχρέωση να συνεχίσουμε για υψηλού επιπέδου διοργανώσεις και οι προσδοκίες που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή μετά τα εύσημα τα οποία μας έδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας, είναι για να προχωρήσουμε και να διεκδικήσουμε είτε ένα Μεσογειακό, είτε ένα Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα Χανιά\”.

Ο κος Μανουδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή: \”Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του κου Αρναουτάκη καθώς και του κου Βουλγαράκη- σε ότι αφορά τη στήριξε που μας παρείχαν – για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών, όπως επίσης και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, την κα Ζομπανάκη την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, ενώ θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω και το Δήμο Χανίων, το δήμαρχό μας Μανώλη Σκουλάκη και τον αντιδήμαρχο κο Λειψάκη οι οποίοι συμπαραστάθηκαν και συνδιοργάνωσαν μαζί μας το KID\’S CUP\”.

Σε ερώτηση του Flashnews για το κατά πόσο ανεβαίνει το επίπεδο των αθλητικών διοργανώσεων στα Χανιά με προσπάθειες όπως αυτή, ο κος Μανουδάκης ήταν σαφής:
\”Μπορεί η ξιφασκία να μην έχει τη δημοφιλία που θα της άξιζε δεδομένου ότι δεν είναι ένα τηλεοπτικό άθλημα, αλλά απ\’ την άλλη είναι ένα κλασικό άθλημα, ένα Ολυμπιακό άθλημα με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η διεξαγωγή ενός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στα Χανιά, να δημιουργεί ένα ορόσημα για την ξιφασκία και να καθιερώνει τα Χανιά σαν ένα χώρο φιλοξενίας υψηλού επιπέδου διοργανώσεων ξιφασκίας εντάσσοντάς το στον Πανευρωπαϊκό χάρτη του αθλήματος. Μιλάμε για υψηλού επιπέδου αθλητισμό\”.

KID’S CUP 2014 VOL.5

Το διεθνές Τουρνουά Ξιφασκίας Kid’s Cup 2014 είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός αγώνων Ξιφασκίας υποστηριζόμενος από τον Όμιλο Ξιφασκίας Φλώρινας, που διεξάγεται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας διαδοχικά ξεκινώντας από τη Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα για να καταλήξουν και να τελειώσουν για τη σεζόν 2013 -2014 στα Χανιά ( 5η φάση).

Αφορούν Ξίφος Ασκήσεως και Ξίφος Μονομαχίας για αγόρια και κορίτσια από 7 – 17 ετών που χωρίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: μέχρι έντεκα ετών, μέχρι δεκατριών ετών και μέχρι δεκαεπτά ετών. Οι μικρότεροι αθλητές μπορούν ,αν το επιθυμούν να συμμετέχουν και σε μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία και η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε αγόρια και κορίτσια να αγωνιστούν στον τόπο τους με αθλητές από πολλά σωματεία αλλά και διαφορετικές ηλικίες και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

Στα Χανιά τη διοργάνωση ανέλαβαν η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων και ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας, που είχε και την ευθύνη της τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης, με την συμπαράσταση του Δήμου Χανίων και τοπικών φορέων και επιχειρήσεων.

Συμμετείχαν πάνω από εκατόν είκοσι αγόρια και κορίτσια από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο που κατέπληξαν τους θεατές που κυριολεκτικά πλημμύρισαν την κλειστή αίθουσα του ΕΑΚ Χανίων από τις εννέα το πρωί που ξεκίνησαν μέχρι αργά το βράδυ που έγινε και ο τελευταίος τελικός της διοργάνωσης.

Καθώς οι αγώνες γινόταν στο κέντρο των Χανίων σε κομβικό σημείο της πόλης, δόθηκε η δυνατότητα τόσο σε μαθητές σχολείων αλλά και αθλητές άλλων αθλημάτων που προπονούνται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων να παρακολουθήσουν και να πληροφορηθούν για το συναρπαστικό ολυμπιακό άθλημα της ξιφασκίας και να πάρουν πληροφοριακά φυλλάδια από την Αθλητική λέσχη ξιφασκίας Χανίων.

Στους πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας απονεμήθηκε κύπελλο και χρυσό μετάλλιο, στους δεύτερους και τρίτους μετάλλια ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και δώρα.

Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων συμμετείχε με πάνω από σαράντα πέντε αθλητές και αθλήτριες σε όλες τις κατηγορίες και απέσπασε τρία Χρυσά, πέντε Αργυρά και δέκα χάλκινα μετάλλια.

Πρώτη θέση, Χρυσό μετάλλιο και Κύπελλο:
Ξίφος Μονομαχίας Κοριτσιών έως 11 ετών: Ελευθεράκη Ευαγγελία
Ξίφος Μονομαχίας Κοριτσιών έως 13 ετών: Ελληνιτάκη Ειρήνη
Ξίφος Ασκήσεως Κοριτσιών έως 17 ετών: Μαρκαντωνάκη Μαρία

Δεύτερη θέση και Αργυρό μετάλλιο:
Ξίφος Μονομαχίας Αγοριών έως 17 ετών: Δρανδάκης Μάρκος
Ξίφος Μονομαχίας Κοριτσιών έως 11 ετών: Κοτίνη Δέσποινα
Ξίφος Μονομαχίας Κοριτσιών έως 17 ετών:Στιεπάνοβιτς Θεοδώρα
Ξίφος Ασκήσεως Κοριτσιών έως 11 ετών: Κασσάρα Ειρήνη
Ξίφος Ασκήσεως Κοριτσιών έως 13 ετών: Μανουδάκη Χρυσηίδα

Τρίτη θέση και Χάλκινο μετάλλιο
Ξίφος Μονομαχίας Αγοριών έως 11 ετών: Σφακιανάκης Αντώνης
Ξίφος Μονομαχίας Αγοριών έως 13 ετών: Δρικάκης Αριστοτέλης
Φραγκονικολάκης Μανώλης
Ξίφος Μονομαχίας Κοριτσιών έως 11 ετών: Σαρτζετάκη Λυδία
Τσεπέτη Ναταλία
Ξίφος Μονομαχίας Κοριτσιών έως 13 ετών: Τζατζιμάκη Κατερίνα
Ξίφος Ασκήσεως Αγοριών έως 13 ετών: Γαβριλίδης Σάββας
Ξίφος Ασκήσεως Αγοριών έως 17 ετών: Τσιτσιρίδης Γιάννης
Ξίφος Ασκήσεως Κοριτσιών έως 11 ετών: Μπομπολάκη Γρηγορία
Ξίφος Ασκήσεως Κοριτσιών έως 13 ετών: Τσεπέτη Μαρία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2014
(ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ)

Το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Μαΐου κορυφώθηκε η τριήμερη γιορτή ξιφασκίας στα Χανιά με τη διεξαγωγή του κορυφαίου ξιφασκικού γεγονότος της χρονιάς, του Πρωταθλήματος Ανδρών- Γυναικών 2014 στο Ξίφος Μονομαχίας αφιερωμένο στη Μάχη της Κρήτης και ενταγμένο στο εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την εβδομηκοστή Τρίτη επέτειο της μεγαλειώδους μάχης του Κρητικού Λαού ενάντια στο Ναζισμό.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας και η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης/ Αντιπεριφέρειας Χανίων διοργάνωσαν για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, στα Χανιά, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών.

Πάνω από εκατόν τριάντα Αθλητές και Αθλήτριες υψηλού επιπέδου, με όλα τα γνωστά ονόματα παρόντα χάρισαν στους πολυάριθμους θεατές στο κλειστό του ΕΑΚ Χανίων καταπληκτικό θέαμα και συγκινήσεις τόσο το Σάββατο στο ατομικό όσο και την Κυριακή στο Ομαδικό αγώνισμα.

Του αγώνες παρακολούθησαν ο Βουλευτής Χανίων κος Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας κος Εμμανουήλ Κατσιαδάκης , ο Β΄ Αντιπρόεδος κος Εμμανουήλ Σαρρής, ο Γενικός Γραμματέας κος Δημήτριος Κοντός καθώς και ο υπεύθυνος Αγωνιστικού Σχεδιασμού της Ε.Ο.Ξ. κος Χάρης Τσολάκης. Την ευθύνη της διαιτησίας των αγώνων είχε ο κος Δημήτριος Χατζησαράντος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Προέδρων – Κριτών Οπλομαχίας πλαισιωμένος από καταξιωμένους διεθνείς αλλά και εθνικούς Προέδρους Ξιφασκίας.

Νικητές/τριες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας 2014

Στα ατομικά:

• Ξίφος μονομαχίας: ΑΝΔΡΕΣ (76 συμμετοχές) : Αμπάλωβ/ ΑΣ Βικτώρια (15/10 στον τελικό τον Κοντογιάννη/ ΓΣ Καρδιανής),
• 3οι Φιλιππούσης/ Οδυσσέας Χαλανδρίου, Φλώρος/ ΓΣ Καρδιανής . ΓΥΝΑΙΚΕΣ: (56 συμμετοχές) Χρήστου/ΟΞ Φλώρινας, ( 15/10 στον τελικό την Βαρβέρη/ΟΞΦλώρινας,
• 3ες.Μιμηγιάννη/ΠΑΟ, Πασχαλίδου/ΜΑ Θεσ/κης.

Στα ομαδικά

Πανελληνιονίκες (σύλλογοι) Ανδρών/ Γυναικών αναδείχτηκαν:
• Στους Άνδρες (15 ομάδες) : ΓΣ Καρδιανής (Κουλός, Αγγέλης, Κοντογιάννης, Φλώρος) 45/43 στον τελικό τον Αθηναϊκό Ο.Ο,
• 3η θέση ΟΞ Φλώρινας.
• Στις Γυναίκες (11 ομάδες) : ΟΞ Φλώρινας (Χρήστου, Καλυβιάνου, Αθανασίου, Βαρβέρη) 45/42 στον τελικό τον Οδυσσέα Χαλανδρίου,
• 3η θέση Πανελλήνιος ΓΣ.

Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων συμμετείχε στο ατομικό με εννέα αθλητές και τρεις αθλήτριες. Ο Χρήστος Παπαδάκης κατέλαβε την 24η θέση, ο Ιωάννης Στιούκης την 28η, ο Αναστάσιος Στράτος την 42η, ο Ματθαίος Στιούκης την 46η και ο Αντώνης Κρασουδάκης την 51η. Οι Γ. μαρκαντωνάκης, Στ. Παγιαλάκης, Παν. Κολοκοτρώνης και Αν. Κερδέλας δεν κατάφεραν να περάσουν πέρα από την προκριματική φάση. Στις Γυναίκες η Βασιλική δρακουλάκη κατέλαβε την 35η θέση ενώ η Μ. Μπακατσάκη και η κατ. Στρατουδάκη αποκλείστηκαν στα προκριματικά.
Την Κυριακή στο ομαδικό, στους Άνδρες αγωνίστηκαν οι Ι. και. Μ. Στιούκης, ο Γ. Βιδαλάκης και ο Μ. Δρανδάκης. Στον αγώνα για την οκτάδα αντιμετώπισαν τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και έχασαν καταλαμβάνοντας τελικά την ενδέκατη θέση.

Στις Γυναίκες αγωνίστηκαν η Β. Δρακουλάκη, Μ. Μπακατσάκη, Α. Μαστοράκη και Δημ. Στράτου. Κατάφεραν να μπουν στη οκτάδα κερδίζοντας τη Μακεδονική Λέσχη. Στη συνέχεια όμως αντιμετώπισαν το Μ. Αλέξανδρο Θες/κης και έχασαν. Κατέλαβαν τελικά την όγδοη θέση.

Η διοργάνωση απέσπασε τις καλύτερες κριτικές τόσο από τους συμμετέχοντες Αθλητές όσο και από τους παράγοντες της Ομοσπονδίας , της Διαιτησίας αλλά και τους θεατές που παρακολούθησαν αγώνες θεαματικούς αλλά και άρτια οργανωμένους. Όλο το τριήμερο καλύφθηκε εκτενώς τόσο από ηλεκτρονικά όσο και από έντυπα ΜΜΕ.

Η συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας Κρήτης στις μετακινήσεις αθλητών, παραγόντων και εξοπλισμού, των πολυάριθμων επιχειρήσεων – χορηγών της προσπάθειάς μας αλλά και των φίλων της Α.Λ.Ξ. .Χανίων που διέθεσαν μέσα και χρόνο έκαναν πραγματικότητα αυτό που πριν λίγο καιρό φάνταζε ακατόρθωτο: Αγώνες Ξιφασκίας στα Χανιά με συμμετοχή πάνω από διακόσιους πενήντα αθλητές από Ελλάδα και Εξωτερικό με ηλικία από επτά μέχρι πάνω από πενήντα χρονών.

 Η Α.Λ.Ξ.Χανίων, ένας γνήσια Χανιώτικος Σύλλογος με οκτώ μόλις χρόνια ιστορία, απέδειξε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας επάξια ένα τέτοιο έργο και να διεκδικήσει ακόμα και τη διοργάνωση βαθμολογούμενων Διεθνών Αγώνων Ξιφασκίας.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook