Πριν από 3,5 χρόνια, η νομοθετική «ψήφιση» του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε γεννήσει υψηλές «προσδοκίες» για τη δημιουργία ισχυρών Δήμων που θα παρείχαν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες τους, διευκολύνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής αυτών.
Σήμερα και ενώ έχει μεσολαβήσει μια τριετία βαθειάς οικονομικής ύφεσης που έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λιγοστοί είναι οι Δήμοι που καταφέρνουν να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις αρχικές «επιταγές» του «Καλλικράτη» και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που – παρά τα πενιχρά (οικονομικά και ανθρώπινα) μέσα και την ανύπαρκτη υποστήριξη του Κράτους – καταφέρνουν να παράγουν σημαντικό και ποιοτικό έργο προς όφελος των πολιτών.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο Δήμος Χανίων. Δήμος που προέκυψε από συγχώνευση 7 πρώην Δήμων και με μόνιμο πληθυσμό άνω των 108.000 κατοίκων, έχει πετύχει – τα τελευταία 3,5 χρόνια – να συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων και οικονομικά βιώσιμων Δήμων της χώρας, με πολιτικές και δράσεις που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και συνοχής, γεγονός που τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα βεβαίως αυτό, δεν ήρθε από μόνο του, με τον «αυτόματο πιλότο». Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια και προβλήματα τα οποία ξεπεράσαμε επιτυχώς. Η περίοδος μάλιστα από το 2011 έως σήμερα, υπήρξε για όλους μας, μια αδιάκοπη δοκιμασία, ένας καθημερινός αγώνας προκειμένου:
• να ενοποιηθούν έγκαιρα οι δομές του νέου Δήμου και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». 
• να αποπληρωθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις του νέου Δήμου, ύψους 12,6 εκατ. € 
• να επιλυθούν λιμνάζοντα προβλήματα των Χανίων που αναζητούσαν τη λύση τους επί χρόνια. 
• να στηρίξουμε αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη ενισχύοντας ταυτόχρονα το δίκτυο των κοινωνικών υποδομών του δήμου μας.
Με σχέδιο, συστηματικότητα και τεκμηριωμένη διεκδίκηση, καταφέραμε σε 3,5 χρόνια να φέρουμε εις πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, στη βάση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί στους πολίτες το 2010.

1η προτεραιότητα: “Βιώσιμη οικονομική λειτουργία”

Πρώτη προτεραιότητα μας υπήρξε και παραμένει η εύρυθμη οικονομική λειτουργία και το «νοικοκύρεμα» του Δήμου μας. Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες περικοπές πόρων από το κεντρικό κράτος – πάνω από 40% σε σχέση με την προ του 2010 περίοδο – καταφέραμε ο Δήμος μας σήμερα έχει καταφέρει να είναι απόλυτα βιώσιμος και οικονομικά νοικοκυρεμένος.
Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο το λέμε εμείς – επειδή… «έτσι μας αρέσει» – αλλά το βεβαιώνουν οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος Χανίων κατάφερε να καταγράψει τις δύο προηγούμενες χρονιές πλεόνασμα, αποπληρώνοντας ταυτόχρονα τις οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 12,6 εκατ. ευρώ που παρέλαβε την 1/1/2011, από τη συνένωση με τους πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους. Και όλα αυτά χωρίς να στερήσουμε τίποτα από όσα προσφέρουμε στους δημότες μας, βελτιώνοντας τις παροχές στον τομέα της καθαριότητας, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες για τον πολίτη, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη σε επίπεδα προ του 2009 και ελαχιστοποιώντας στις απολύτως αναγκαίες τις δαπάνες μας. 
Σημαντικό να αναφερθεί είναι επίσης ότι ο Δήμος Χανίων είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των Δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και που δεν έχει υπαχθεί στο ειδικό πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ.

2η προτεραιότητα: “Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής”

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί επίσης για τη Δημοτική μας Αρχή η αποτελεσματική στήριξη των δοκιμαζόμενων από την κρίση συμπολιτών μας, με πολιτικές που είχαν ως σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 
Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι ο Δήμος των Χανίων είναι πρωτοπόρος στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης κάνοντας πράξη τη δέσμευση που είχαμε δώσει στους συμπολίτες μας ότι “κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου μας θα πηγαίνει στην κοινωνική μας πολιτική για την ανακούφιση όλων των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη”. Ενδεικτικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε για αυτό το σκοπό ήταν: 
1. η μείωση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε επίπεδα προ του έτους 2009 ενώ για τους Πολύτεκνους, τους Τρίτεκνους και τα Άτομα με Αναπηρία υπήρξε μείωση των τελών κατά 50%. 
2. οι σημαντικές μειώσεις των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίες ανέρχονται έως και 25% και οι οποίες κατατάσσουν το Δήμο Χανίων ως το Δήμο με τα χαμηλότερα τροφεία σε ολόκληρη την Κρήτη
3. η μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης – σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ – και η εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου ύδρευσης και αποχέτευσης από την οποία ωφελούνται περισσότεροι από 1.000 οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας.
4. η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φροντιστηρίου. 
5. η λειτουργία 4 νέων ΚΑΠΗ, στο Δαράτσο, στο Βαμβακόπουλο, στα Κουνουπιδιανά και στα Κεραμιά
6. η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Δημοτική Ενότητα Κεραμιών, καλύπτοντας έτσι όλες τις περιοχές του νέου Δήμου,
7. η αναβάθμιση των υποδομών και η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων παιδιών όλων των παιδικών σταθμών που λειτουργεί ο Δήμος Χανίων μέσω της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και του ΔΟΚΟΙΠΠ.

3η προτεραιότητα: “Τοπική ανάπτυξη & αξιοποίηση ΕΣΠΑ” 

Τέλος, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ως Δημοτική Αρχή, καταφέραμε αυτά τα 3,5 χρόνια, με συστηματικότητα και μεθοδική δουλειά, να φέρουμε στα Χανιά πολλά νέα έργα, ύψους άνω των 60 εκατ. € μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τα οποία σήμερα όλα υλοποιούνται. Μάλιστα, στην περίοδο αυτή, πετύχαμε την ένταξη και χρηματοδότηση 37 περισσότερων νέων έργων, μέσω του ΕΣΠΑ, σε σύγκριση με ότι είχαν πετύχει και οι επτά μαζί «Καποδιστριακοί» Δήμοι την τετραετία 2006-2010.
Ενδεικτικά επισημαίνω τα έργα ανάπλασης και εκσυγχρονισμού των υποδομών που γίνονται στην Παλιά Πόλη των Χανίων, τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που υλοποιούνται από τη ΔΕΥΑΧ σε διάφορες περιοχές του Δήμου (Χανιά, Ν. Κυδωνία, Θέρισο, κ.α.) και τα έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής που υλοποιούνται σε διάφορες περιαστικές περιοχές των Χανίων, όπως το Ακρωτήρι, το Θέρισο, το Βαρύπετρο, το Κυρτομάδο, τα Κεραμιά, κ.α.
Πέραν των παραπάνω, πρέπει να αναφερθεί ότι ως Δημοτική Αρχή μπορέσαμε να «ξεμπλοκάρουμε» σημαντικά τοπικά ζητήματα που ήταν στάσιμα για δεκαετίες και που αναζητούσαν τη λύση τους όπως π.χ. η παραχώρηση της κυριότητας των Αγίων Αποστόλων, η κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου – που “στοίχειωνε” χρόνια την πόλη των Χανίων – και η ανέγερση στη θέση του ενός σύγχρονου αστικού Κέντρου Υγείας με εξασφαλισμένες πιστώσεις που διεκδικήσαμε μέσω του ΕΣΠΑ, η επέκταση του δημοτικού παρκινγκ της οδού Περίδου, ο εκσυγχρονισμός και η επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων, η κατεδάφιση του πρ. λιμενικού περιπτέρου, η ανακατασκευή του θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου, ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού γηπέδου Περιβολίων, κ.α.
Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η δημοτική μας παράταξη έχει και σημαντικό έργο και μετρήσιμα αποτελέσματα να επιδείξει. Αυτό το έργο, οφείλουν να το αξιολογήσουν όλοι οι πολίτες στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, οι οποίες – ειρήσθω εν παρόδω – είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς θα καθορίσουν το αν αυτή η δημιουργική πορεία που ξεκίνησε στο Δήμο Χανίων το 2011 θα συνεχιστεί ή αν εν τέλει τα Χανιά θα επιστρέψουν στο παρελθόν της στασιμότητας και της αδράνειας.
Εμείς από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ως δημοτική παράταξη, ότι θα συνεχίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις – στη βάση των παραπάνω στρατηγικών προτεραιοτήτων – την εργώδη προσπάθεια που ξεκινήσαμε για να γίνουν τα Χανιά δύναμη ανάπτυξης και δημιουργίας, με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Μανώλης Σκουλάκης

Δήμαρχος Χανίων 
Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων με το συνδυασμό Χανιά: Μαζί για τον Δήμο μας»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook