\”Ομάδα πρωτοβουλίας\”   που συνεστήθη από τον πρωθυπουργό για την προώθηση του ευρωομολόγου ξεκινά τη δράση της αυτή την εβδομάδα.

Η  Ομάδα αποτελείται από 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τη Βάσω Παπανδρέου η οποία ηγείται της ομάδας,ο Ντ.Βρετό, 0 Π.Ευθυμίου, ο Ν.Αλευρά, ο Π.Οικονόμου και ο Ηλ.Μόσιαλο,  καθώς και την ευρωβουλευτή Άννυ Ποδηματά και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χ.Πολυζωγόπουλο.

Η Ομάδα έχει ήδη επεξεργαστεί ένα κείμενο αναφοράς στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και ξεκινά κύκλο επαφών με φορείς και πρόσωπα που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την έκδοση του ευρωομολόγου.

Ενέργειες σε εξωτερικό και σύμμαχοι

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παπανδρέου, που ηγείται της ομάδας, σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ.Λαμπρινίδη και την αρμόδια ευρωβουλευτή Α. Ποδηματά, έχει προγραμματίσει επαφές την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωκοινοβουλίου Σ.Χιουζ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος βρίσκεται σε επαφή για την προώθηση του ευρωομολόγου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) Τζον Μονκς.

Η κ. Ποδηματά επίσης, με έκθεσή της στο ευρωκοινοβούλιο, για «τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης» έθεσε το ευρωομόλογο στο επίκεντρο των συζητήσεων, ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας και ακολούθως να υποβάλει προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.

Υποστηρικτές του ευρωομολόγου είναι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Eurogroup και ο Τ.Τρεμόντι, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

Αμφότεροι αρθρογράφησαν στους Financial Times υπέρ της έκδοσής του.

Πρόσφατα αρθρογράφησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο ιστορικός ηγέτης της ΕΕ Ζακ Ντελόρ, ο οποίος αποτελεί και τον πνευματικό πατέρα της ιδέας του ευρωομολόγου καθώς ήταν η πρότασή του το 2000, αλλά δεν συμπεριελήφθη τελικά στην ΟΝΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook