Tα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των εργαζομένων του Δήμου Αγίου Νικολάου συζήτησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός και κλιμάκιο του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη», στη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίου Νικολάου τις προηγούμενες μέρες.
Σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού αναφέρονται τα εξής:
\”Ο συνδυασμός μας αναγνωρίζει το βασικό ρόλο των εργαζομένων στη συνολική λειτουργία του Δήμου για εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες και το έργο που καλούνται να παράγουν, σε μια από κοινού προσπάθεια με τους αιρετούς, για προγραμματισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση μελετών και έργων. Για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Η διάρθρωση των Υπηρεσιών και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου επηρεάζει άμεσα την απόδοση των εργαζομένων και την ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου έργου. Γι’ αυτό, ως συνδυασμός, πιστεύομε ότι θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά, αξιοκρατικά κριτήρια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα και επιδιώκοντας μέσα από την επικοινωνία, τη συνεργασία και συνεννόηση την επίτευξη του μέγιστου θετικού αποτελέσματος, για το κοινό συμφέρον και την πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας.
Η μείωση του προσωπικού, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις προσλήψεις, διαμορφώνουν μια πιεστική εργασιακή πραγματικότητα, που σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες στέγασης των Υπηρεσιών και τον κατακερματισμό τους, επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση και το τελικό παραγόμενο έργο στο Δήμο.
Στη συνάντηση, οι εργαζόμενοι, ανάμεσα στα άλλα, έθεσαν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και την κατάργηση του ΤΥΔΚΥ και την υπαγωγή του στο ΙΚΑ, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την τύχη των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει ως σήμερα και για την τύχη της σύνταξης που θα λάβουν τελικά. Επίσης δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση του προσωπικού, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια σε κάθε δημοτικό υπάλληλο.
Η κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος στους δημότες, ειδικά υπό τις παρούσες, κρίσιμες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, είναι απαραίτητες. Είναι ο καθρέπτης της κοινωνικής ευαισθησίας που ο Δήμος οφείλει ως θεσμός να επιδεικνύει, καθημερινά, σε πρακτικό επίπεδο. Γι’ αυτό θεωρούμε κρίσιμο την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, που βασίζουν τη στελέχωσή τους στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Είναι ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση με έγκαιρο και σωστό προγραμματισμό και έγκριση των προσλήψεων του έκτακτου και φυσικά να εγκριθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που εξυπηρετεί ένα άλλο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας και το οποίο, επίσης, κάθε τόσο και λιγάκι, βρίσκεται στον αέρα, από άποψη χρηματοδότησης, πρέπει να διεκδικήσομε να αποκτήσει σταθερή και διαρκή χρηματοδότηση.
Στη συνάντηση τέθηκαν και τα προβλήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που προκαλούνται επίσης από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και η τακτική της πολιτείας, να καθυστερεί σκόπιμα ή μη, να εγκρίνει τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, προκαλεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα κενά στην καθαριότητα του Δήμου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών και την υποχρέωση των εργαζόμενων σε υπερωριακή απασχόληση. Προβλήματα υπάρχουν επίσης με τον παλιό μηχανικό εξοπλισμό αλλά και με το σύστημα προμήθειας καυσίμων, που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Με κάθε τρόπο θα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών αυτών, που σχετίζονται τόσο με την ποιότητα ζωής όλων μας, αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος και την εικόνα που δίνομε ως τουριστική περιοχή.
Ο Αντώνης Ζερβός τόνισε ότι είναι γνώστης των ζητημάτων διάρθρωσης και λειτουργίας του Δήμου και των προβλημάτων των εργαζομένων στις διάφορες Υπηρεσίες του. Διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι τα παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ως ενεργός πολίτης αλλά και ως άνθρωπος που έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους εργαζόμενους και, συγχρόνως, αντιμέτωπος με τα προβλήματα της καθημερινότητας, ως αποδέκτης των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος.
Επισήμανε ότι υπάρχουν λύσεις και περιθώρια για βελτίωση της κατάστασης και ότι είναι στις προτεραιότητες του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη» η βέλτιστη, δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, για την αξιοποίηση του καθένα χωριστά, όπου μπορεί να αποδώσει καλύτερα.
Επίσης ανέφερε τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας ώστε να λειτουργήσει πιο παραγωγικά για όλο το Δήμο, καθώς επίσης η ενθάρρυνση και αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς από δημότες που αγαπούν τον τόπο και επιθυμούν να προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους στην τοπική κοινωνία.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook