«Στην Ουκρανία διεξάγεται πόλεμος;». Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απέφυγε να απαντήσει.

«Η δουλειά ενός υπουργού Εξωτερικών», σημείωσε, «δεν είναι να περιγράφει μια κατάσταση αλλά να την αλλάζει». Αυτό πάντως που συμβαίνει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία θυμίζει όλο και περισσότερο πόλεμο. Από τις σκληρές συγκρούσεις που διεξήχθησαν το τελευταίο διήμερο στο Σλαβιάνσκ ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από τριάντα άτομα και πολλές δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν.

Χθες, οι ουκρανικές δυνάμεις έσφιξαν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πόλη των 125.000 κατοίκων και προπύργιο των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στην Οδησσό, όπου το Κίεβο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης διορίζοντας νέο κυβερνήτη και αναθέτοντας σε ειδική μονάδα πολιτοφυλάκων την τήρηση της τάξης.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται να καρκινοβατούν. Ο Σταϊνμάγερ είχε χθες συνάντηση στη Βιέννη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος και υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Νωρίτερα, ωστόσο, ο Λαβρόφ είχε απορρίψει την πρόταση του Σταϊνμάγερ να υπάρξει μια νέα τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προ μερικών εβδομάδων στη Γενεύη και από την οποία προέκυψε μια συμφωνία που τελικά έμεινε κενό γράμμα.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε εμφανιστεί εξαιρετικά ανήσυχος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου που χρειάστηκε δεκαετίες για να χτιστεί. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει εχθρός μας» είχε απαντήσει εξάλλου σε σχετική ερώτηση.

«Από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκε η πρώτη συμφωνία και η ουκρανική αντιπολίτευση δεν εκπροσωπείται, δεν βλέπω τι νόημα θα είχε μια νέα συνάντηση» θα σημείωνε λίγες ώρες αργότερα ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας εμμέσως στην πρόταση Σταϊνμάγερ για μια Γενεύη ΙΙ. «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αλλά απλώς θα κάναμε κύκλους επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί αυτό που συμφωνήσαμε» σημείωσε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου στην Ουκρανία, αφήνοντας να διαφανεί ότι η Μόσχα θα αμφισβητήσει τη διαδικασία σε περίπτωση που δεν της είναι αρεστό το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία «τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού». Επανέλαβε δε ότι των εκλογών θα πρέπει να προηγηθεί μια συμφωνία για την τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία θα καθοριστούν επακριβώς οι εξουσίες του προέδρου.

Ο Κέρι απορρίπτει το δημοψήφισμα

Τη διαφωνία του με την πρόθεση των ρώσων αυτονομιστών να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα την προσεχή Κυριακή με το ερώτημα της ανεξαρτησίας εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Απορρίπτουμε απερίφραστα αυτήν την παράνομη προσπάθεια περαιτέρω διχασμού της Ουκρανίας» τόνισε.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook