Στο ναδίρ βρίσκονται οι κατασκευές και οι πωλήσεις κατοικιών στο νομό Ρεθύμνης. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ η «βουτιά» στις τιμές πώλησης δεν φαίνεται να αποτελεί δέλεαρ για τους ιδιώτες, οι οποίοι είτε διστάζουν είτε αδυνατούν λόγω οικονομικής κρίσης να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά μιας κατοικίας που μπορεί να τους στοιχίσει από 15% έως 30% φθηνότερα.

Η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο όσον αφορά τις κύριες κατοικίες που απευθύνονται συνήθως σε μόνιμους κάτοικους του νομού όσο και στις παραθεριστικές κατοικίες για τις οποίες έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο, στο νομό Ρεθύμνης η πτώση στις αγοραπωλησίες νέων κατοικιών υπολογίζεται σε ποσοστά 60% έως 70%. Εκτιμάται, παράλληλα, ότι οι αδιάθετες κατοικίες έως 100 τετραγωνικών μέτρων ανέρχονται σε 400 συνολικά.

Από αυτές, περίπου 100 νεόδμητες κατοικίες βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, ενώ ένας αριθμός περίπου 150 αντιστοιχεί σε παραθεριστικές κατοικίες, στην ενδοχώρα του νομού.

Τα σπίτια αυτά έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία και παραμένουν χωρίς αγοραστή παρά το γεγονός, ότι ανάλογα το μέγεθός τους, τον όροφο που βρίσκονται, την τοποθεσία και τον τρόπο πληρωμής που επιλέγει ο αγοραστής, έχει δυνατότητα να επωφεληθεί από 15% έως 30% στην τελική τιμή.

Σύμφωνα με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας μετά την οικονομική κρίση, οι κύριες κατοικίες εντός Ρεθύμνου (70-100 m2) κυμαίνονται από 2.000 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ πριν από μια τριετία ξεκινούσαν από τις 2.500 και ξεπερνούσαν ακόμα και τις 3.000 ευρώ το τετραγωνικό. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η μείωση στην τιμή πώλησης υπολογίζεται σε 15%.

Αντίστοιχα, κύριες κατοικίες εκτός Ρεθύμνου, σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση, όμως, από την πόλη, πωλούνται από 1.500 ευρώ έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η ζήτηση είναι αρκετά μικρότερη συγκριτικά με τις κατοικίες που βρίσκονται εντός πόλεως, με αποτέλεσμα η «κατρακύλα» στις τιμές να έχει αγγίξει ακόμα και το 30%.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών επικεντρώνεται πλέον σε μικρότερου μεγέθους σπίτια, καθώς οι περισσότεροι αναζητούν διαμερίσματα 70 έως 100 τετραγωνικών μέτρων που να βρίσκονται εντός ή σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη του Ρεθύμνου.

Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για κατοικίες 50-60 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες στοιχίζουν πολύ οικονομικότερα.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο της οικοδομής, που πλήττεται βαθύτατα από την οικονομική κρίση, αναγκάζουν σε πολλές περιπτώσεις τους ιδιοκτήτες να πωλούν διαμερίσματα σε τιμές αντίστοιχες του κατασκευαστικού κόστους, σε μια προσπάθεια να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους, προκειμένου να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Μια δραστηριότητα που συρρικνώνεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες, με τις υπό ανέγερση πολυκατοικίες στο Ρέθυμνο να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η «βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα αποδεικνύεται και από τις άδειες που χορηγούνται από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας. Ετησίως υπολογίζεται ότι εκδίδονται πλέον λιγότερες από τις μισές οικοδομικές άδειες, συγκριτικά με την τετραετία 2004-2008, την οποία αρκετοί κατασκευαστές χαρακτηρίζουν ως «χρυσή τετραετία» για την οικοδομή.

«Από τις 750-800 οικοδομικές άδειες που εκδίδονταν ετησίως μέχρι το 2008, τώρα μετά βίας φτάνουμε τις 220-250 άδειες. Το 2010 υπήρξαν εταιρείες που δεν «σήκωσαν» ούτε μια οικοδομή, ενώ απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για το πρώτο τετράμηνο του 2011» αναφέρουν στα «Ρ.Ν.» άνθρωποι που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο της οικοδομής.

rethnea.gr