Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι στις 29-4-14 ξεκίνησε η εκτέλεση του πρώτου κύκλου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλους τους Δήμους της Π.Ε.

Ρεθύμνης. Τα ειδικά συνεργεία με γεωπόνους πραγματοποιούν ψεκασμούς, με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα, για την αποτελεσματική εξόντωση των κουνουπιών σε μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι και το Νοέμβριο με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό – προνύμφη –νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Οι πολίτες, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόζουν τα παρακάτω αναφερόμενα μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο προκειμένου να προστατεύονται άμεσα με μείωση της έκθεσης σε τσιμπήματα αυτών των εντόμων, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανούς φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι η νόσος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένα νόσημα, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937 και μεταδίδεται από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, ενώ δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Περισσότερο από το 80% των ατόμων, που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο το 20% παρουσιάζουν ήπια νόσο. Λιγότερο από το 1% αυτών των ατόμων εμφανίζουν σοβαρή νόσο (συνήθως σε ηλικίες άνω των 65 ετών).

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για την λοίμωξη. Τα μέτρα προφύλαξης επικεντρώνονται σε:

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)
2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)
3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
4. Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια
5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους .
Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής )δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook