Άνθρωπος του μόχθου, στη δουλειά από μικρό παιδί, σταθερός στις απόψεις του και παρ\’ ότι αγωνιστής, με ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων με μια έμφυτη ευγένεια που δεν περνάει απαρατήρητη.

Ακόμα και αυτοί που δεν συμφωνούν με τις απόψεις που πρεσβεύει – από συναδέλφους του στο Δημοτικό συμβούλιο μέχρι απλούς πολίτες – παραδέχονται την καθαρότητα και την ξεκάθαρη θέση του σε όλα τα ζητήματα.

Από μαθητής υπήρξε ανήσυχος, υπήρξε αγωνιστής, συμμετείχε στον αγώνα για 15% για την παιδεία, στο 114. Εξελέγη για πρώτη φορά πάρεδρος στο Δήμο Χανίων το 1982 με τη Δημοκρατική Συνεργασία.

Διετέλεσε στο παρελθόν μέλος του Δ.Σ του Ε.Β.Ε.Χ. αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων. Για πολλά χρόνια ήταν είτε πρόεδρος είτε γραμματέας του Ιστορικού συλλόγου \”Ιδομενέας\” Γαλατά, καθώς και μέλος του Δ.Σ τη γυναικείας ομάδας Αρτέμιδες.

Κατ\’ επανάληψη βέβαια, έχει εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων. Φέτος ρίχνεται στη μάχη των εκλογών εκ νέου ως υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

\"\"

1.Σταθερά στη «μάχη» των εκλογών, σταθερός σε απόψεις και θέσεις, μια διαδρομή που κρατάει χρόνια, τι είναι αυτό που σας ωθεί;

Εμπνέομαι από τα λαμπρά παραδείγματα επώνυμων και ανώνυμων λαϊκών αγωνιστών όπως ο γιατρός ο Κώστας ο Χιωτάκης ο Δημήτρης ο Βλησίδης ο Βαγγέλης ο Βολουδάκης ο Παυλής ο Μουντάκης ο Στέλιος ο Μποράκης και τόσοι άλλοι που μέχρι το τέλος της ζωής τους αγωνίζονταν για να «ανθρωπέψει» ο άνθρωπος για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εγώ δεν ήλθα τουρίστας σε αυτή τη ζωή αλλά να συνεχίσω τη σπορά που έλεγε ο σύντροφος Χαρίλαος.


2.Η αυτοδιοίκηση βάλλεται, υποχρηματοδοτείται, πως μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη υπό αυτές τις συνθήκες;

\"\"Είμαστε από αυτούς που προειδοποιήσαμε το χανιώτικο λαό ότι ο Καλλικράτης δεν έγινε για να λύσει προβλήματα της λαϊκής οικογένειας αλλά για να εξοικονομήσει 3 δις ευρώ την 3ετία. Έτσι λοιπόν οι πόροι κόπηκαν από 40-60%.

Εμείς θα διεκδικήσουμε τα 10 δις ευρώ που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση που είναι χρήματα από πόρους που ανήκουν στην Τ.Α.

Επίσης, δεν θεωρούμε δεδομένη την κρατική υποχρηματοδότηση, πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση σε αυτή την κατεύθυνση και όχι να επιβάλλονται και άλλοι φόροι και τέλη στην ήδη επιβαρυμένη τσέπη των λαϊκών οικογενειών.

Με οδηγό την ανταποδοτικότητα, δεν έμεινε ίχνος δημοτικής υπηρεσίας που να παρέχεται δωρεάν. Και εδώ έχουν ευθύνες όλες οι άλλες δυνάμεις που στηρίζουν την ανταποδοτικότητα που έχει γίνει πια κοινή πρακτική.

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες, το βασικό ερώτημα για εμάς δεν είναι αν θα υπάρξει ή όχι ανάπτυξη, αλλά είναι \”ανάπτυξη για ποιον;\” Ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ή ανάπτυξη που θα βασίζεται στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων; Εμείς διαλέγουμε το δεύτερο.

\"\"

3.Το διακύβευμα των εκλογών για σας, γιατί πρέπει να συνδέεται τόσο πολύ με τα θέματα εθνικής εμβέλειας, μήπως χάνεται ο στόχος των θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος;

Εμείς δεν συμφωνούμε ότι ο Δήμαρχος πρέπει να είναι μόνο για να βγάζει ληξιαρχικές πράξεις ή για τις λακκούβες μόνο. Η τοπική διοίκηση όπως λέμε εμείς τους Δήμους σήμερα είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ποια έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση; Μα η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου; Ο Δήμος δεν κάνει ιδιωτικοποιήσεις; Δεν δίνει την καθαριότητα σε ιδιώτες; Δεν εφαρμόζει το σπάσιμο των εργασιακών σχέσεων προσλαμβάνοντας 2μηνίτες 4μηνίτες κλπ; Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αφορά τον Δήμαρχο; Το ότι οι Δημοτικές αρχές δέχτηκαν αρμοδιότητες όπως σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικούς σταθμούς χωρίς να απαιτήσουν τους ανάλογους πόρους και έτσι βάζουν τροφεία, δεν είναι εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής;


4.Ποιο πιστεύετε ότι είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας στο δήμο Χανίων;

Μια δυνατή Λαϊκή Συσπείρωση ούτως ώστε ο λαός να έχει μια δυνατή φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεκδικεί, που θα αγωνίζεται μαζί με το λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική είτε της κυβέρνησης είτε του Δήμου.

\"\"

5.Ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία;

Εάν δεν διεκδικήσουμε τα χρήματα που μας ανήκουν και πόρους από τα προγράμματα τα οποία είναι χρήματα των λαών της Ευρώπης αλλά και του ελληνικού λαού, τα μεγάλα προβλήματα όπως το χωροταξικό, το ΓΠΕ, το κυκλοφοριακό θα παραμείνουν άλυτα. Όσο η ανάπτυξη, πραγματοποιείται προς όφελος του κεφαλαίου, ο λαός δεν έχει τίποτα απολύτως να κερδίσει.

Προϋπόθεση για να ευημερήσει από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών κλπ., να οργανώσει την οικονομία με βάση τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, μετατρέποντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος των δικών του αναγκών.

6.Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας Δημοτικής Αρχής;

Είπαμε ότι οι μέχρι σήμερα Δημοτικές Αρχές αλλά και οι περισσότερες Δημοτικές παρατάξεις αποδέχονται την ουσία της κεντρικής πολιτικής. Μόνιμο μοτίβο τους είναι το «τι να κάνουμε; έχουμε κρίση.» « τι να κάνουμε αυτές είναι οι εντολές της ΕΕ.» «τι να κάνουμε αυτό μας επιτρέπει η κυβέρνηση» .Λείπει η διεκδίκηση. Εμείς δε δεσμευόμαστε και θα διεκδικήσουμε.

\"\"

7.Ποια είναι τα επείγοντα θέματα του Δήμου Χανίων στα οποία πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα;

Tο χωροταξικό, το ΓΠΕ, οι πράξεις εφαρμογής, το κυκλοφοριακό, το χτίσιμο σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, η αντισεισμική προστασία των σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, η δημιουργία αθλητικών χώρων και πολύκεντρων νεολαίας.


8.Τι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού;

Εμείς όταν λέμε τουρισμό εννοούμε και τη δυνατότητα των Ελλήνων να μπορούν να κάνουν διακοπές. Δεύτερον η ανάπτυξη του τουρισμού να γίνεται με κριτήριο το συμφέρον του λαού, των εργαζομένων και όχι των μεγαλοξενοδόχων. Δεν μας ενδιαφέρουν οι μαρίνες όπου θα έρχονται οι Λάτσηδες και οι Βαρδινογιάννηδες να αράζουν τα προκλητικά τους γιοτ που δεν πληρώνουν φόρους, ενώ ο λαός βρίσκεται στην πείνα. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα.

\"\"


9.Πως μπορούν να βελτιωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες;

Υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η χρηματοδότηση κοινωνικών δομών όπως το ΚΑΠΗ-Βοήθεια στο σπίτι. Εμείς θα αγωνιστούμε να μην καταργηθούν αυτές οι δομές. Εκτός από την στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών ο Δήμος πρέπει να συμπαραταχθεί με τη διεκδίκηση των συνταξιούχων, των ανέργων, των εργαζομένων, των αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας στον αγώνα για να εξαλειφθούν οι αιτίες της φτώχειας και της εξαθλίωσης που βρίσκονται στο σύστημα που ζούμε σήμερα.

10.Τι μπορεί να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Και η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή εξαφανίζει πάρκα, μειώνει πάρκα και πλατείες σε όφελος των ολίγων. Εμείς θα διεκδικήσουμε στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου να χτιστεί ένα σχολείο και το υπόλοιπο ελεύθεροι χώροι σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλων των Χανιωτών.


11.Ποια είναι η άποψή σας για το κυκλοφοριακό θέμα της πόλης Χανίων;

Aν δε φύγουν τα αυτοκίνητα έξω από το κέντρο των Χανίων λύση κυκλοφοριακού μην περιμένουμε. Είπαμε όχι στην επέκταση του γκαράζ της Περίδου που θα φέρει άλλα 300 αυτοκίνητα στο κέντρο. Λέμε ναι στη δημιουργία δημόσιων περιφερειακών γκαράζ στις εισόδους της πόλης και δωρεάν μετακινήσεις με μίνι-μπας στο κέντρο.

Σταύρος Ζουλάκης
[email protected]

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook