To περασμένο Σάββατο 3 Μαίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία επείγουσα & πολύπλοκη καρδιοχειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής σε ασθενή από τη Γεωργιούπολη Χανίων, ο οποίος διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην κλινική Ασκληπιείο στο Ηράκλειο. 
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μετά από εξαιρετικό συντονισμό και ευελιξία της ομάδα κορυφαίων επιστημόνων από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κρήτη, με επικεφαλής τον γνωστό καρδιοθωρακοχειρουργό κ. Γιάννη Φεσσατίδη και τη συμμετοχή του επεμβατικού καρδιολόγου της Κρήτης Φάνη Ζαμπετάκη. 
Θεωρείται μια από τις πλέον επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις της ιατρικής επιστήμης, αφού τα ποσοστά επιβίωσης του ασθενούς είναι οριακά. 
Η διάγνωση της επικίνδυνης ασθένειας για την ζωή τους ασθενούς από την Γεωργιούπολη Χανίων πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Καθώς τα κρίσιμα περιστατικά δεν αντιμετωπίζονται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο της Κρητης, δυστυχώς οι κάτοικοι της Κρήτης την ώρα που μπορεί να κινδυνέψει η ζωή τους γίνονται και πάλι θύματα της κρατικής γραφειοκρατίας. 
Η μόνη λύση είναι, μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων, οι ασθενείς να διακομίζονται σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας, αν βεβαίως δεχτεί να αναλάβει το βαρύ περιστατικό που αποφεύγουν οι περισσότεροι καρδιοχειρούργοι. Δυστυχώς, η μεγάλη καθυστέρηση επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη ιδιαίτερα επικίνδυνη πρόγνωση.
Κι ενώ τον τελευταίο καιρό έχει σχηματιστεί για πρώτη φορά στην Κρήτη από τον κο Φεσσατίδη η υψηλού επιπέδου επιστημονική ομάδα για να καλύπτει τα σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά, το ΕΚΑΒ αρνείται – σύμφωνα με την ανελαστική νομοθεσία – να διακομίσει το επικίνδυνο περιστατικό στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να ταξιδέψει το ιδιωτικό ασθενοφόρο από το Ηράκλειο προς τις άλλες πόλεις της Κρήτης και να επιστρέψει στην ιδιωτική κλινική. 
Δηλαδή, η Πολιτεία χωρίς ίχνος λογικής προτρέπει τον ασθενή την ώρα που δίνει κρίσιμη μάχη για να κρατηθεί στην ζωή να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα, παρά να τον διευκολύνει με την διακομιδή του σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου! 
Ο κος Φάνης Ζαμπετάκης, ένας από τους Κρητικούς επιστήμονες της αξιόλογης ομάδας, τόνισε:
 “Καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η ανάληψη πρωτοβουλίας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμπληρωματικής συνεργασίας μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα της Υγείας με σκοπό την επίτευξη αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης αντιμετώπισης αναλόγων κρίσιμων περιστατικών με την παράλληλη κάλυψή τους, εφόσον οι επεμβάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στον κρατικο φορέα.” 
Το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής αποτελεί σπάνια σχετικά, αλλά εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση. Συνίσταται σε διάσχιση του τοιχώματος της αορτής παράλληλα με το μέσο χιτώνα του αγγείου. Ο διαχωρισμός του τοιχώματος της αορτής επεκτείνεται κατά μήκος του αγγείου. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από τον αληθή αυλό του αγγείου, δημιουργείται και ένας ψευδής αυλός, ο οποίος ενδέχεται να ραγεί είτε προς τα έξω, είτε πάλι προς το εσωτερικό (επανείσοδος).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook